Tulcea: Mariea Popa a adus internetul în Ceatalchioi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A iniţiat două proiecte comunitare, unul dintre ele fiind „Meserii tradiţionale locale“. Ea a adus primele calculatoare în sat şi se ocupă de formarea adulţilor care au abandonat şcoala.

Mariea Popa este profesoară într-un sat din Delta Dunării, Ceatalchioi, un loc unde îndatoririle ei de dascăl nu se termină niciodată, şi parcă nici problemele.  Modestă din fire, Mariea nu povesteşte uşor despre realizările ei. Este totodată şi directoarea şcolii din Ceatalchioi, un sat unde oamenii o duc greu şi au încetat demult să aştepte ajutor de la alţii. Cei din jur îi spun că nu are nicio şansă să-şi vadă visurile împlinite, dar ea nu se dă bătută. În 2006, Mariea a iniţiat două proiecte importante, prin care a obţinut calculatoare pentru copii, pentru primărie şi pentru bibliotecă. Şi tot ea a obţinut pentru toţi locuitorii acces gratuit la internet.

„Nu aveam nici un calculator, de internet nici nu auziseră copii şi mulţi dintr adulţi.A fost greu, am alergat cu hârtii, proiect, dar am ieşit pe primul loc şi într-un final am ieşit pe primul loc şi am adus zece calculatoare noi şi internet“povesteşte doamna Mariea.Atunci s-au bucurat şi cei mici, care au descoperit o nouă lume, cea virtuală, dar şi vârstnicii, care au învăţat cum să ia legătura pe net cu cei dragi plecaţi la muncă în străinătate.

Excursie la Bucureşti
 

Una dintre realizările ei pare pentru alţii un lucru banal. Pentru ea a fost însă dificil: a obţinut fonduri ca elevii şcolii Ceatalchioi să meargă gratuit să vadă Bucureştiul. De asemenea, prin programul „A doua şansă”, se ocupă de formarea profesională a adulţilor care au abandonat şcoala.
„Nici nu vă daţi seama ce bucurie a fost în sufletul copiilor, să meargă în plimbare, la Bucureşti, unii nu ieşiseră niciodată din sat“ spune directoarea Popa. În vara anului 2010, comuna Ceatalchioi a fost inundată. Speriată, Mariea şi-a pus viaţa în pericol, traversând Dunărea până la școală.

Citiți amănunte în cotidianul Adevărul de Seară!

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite