Tulcea: Mariana Neculai profesoara de engleză pasionată de ecologie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mariana Neculai este mândră de activitatea de 30 de ani desfășurată la catedra de limba engleză. În toată această perioadă elevii săi au fost implicați în numeroase concursuri de evaluare națională dar și în acțiuni de protecție a mediului.

Profesorul Mariana Neculai lucrează cu multă pasiune și dăruire la Școala Alexandru Ciucurencu din anul 1990. „Ani de-a rândul mi-au fost încredințate mai multe generații de elevi cărora le-am fost alături ca profesor, diriginte și modelator de suflete. Urcușul nu a fost deloc ușor și în măsura în care am știut să sădesc sau să plantez, la fel de bine am știut să culeg și roade“, spune Mariana.

Cangurul lingvist

De mai bine de șapte ani s-a ocupat de buna desfășurare și organizare a concursurilor de specialitate „Cangurul lingvist“ și Evaluarea națională în educație“ la limba engleză în școala Alexandru Ciucurencu. A reușit în această perioadă să impună tradiția unei pregătiri intense cu elevii, pe nivele de grupe diferite ca vârstă școlară.
Mariana a venit din Prahova în urmă cu aproximativ trei decenii prin repartizare, în orașul cel mai estic al țării, Sulina. „Este într-adevăr o zonă frumoasă, dar pe timp de iarnă lucrurile nu mai par atât de minunate în mijlocul deltei“, își amintește Mariana. Repartizată ulterior la Tulcea, s-a îndrăgostit de aceste locuri și nu s-a mai întors în ținuturile natale decât în perioada vacanțelor.

Ecologia, a doua pasiune

S-a implicat în numeroase proiecte extrașcolare conducând Cercul Micilor Ecologiști. Acum patru ani a fost în competiție cu încă șapte școli, conducând acest cerc, desfășurat cu un grup țintă de 25 de elevi. Cu aceștia a organizat și desfășurat cursuri, având trei volume ilustrate color cu o mare diversitate de probleme legate de mediul ecologic și  încheiate cu lucrări practice de pictură, colaj, voluntariat, acțiuni desfășurate în domeniu la Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării, Centrul de Informare și Educație în Managementul Deșeurilor. Elevii au obținut o tabără de cinci locuri la Tamarin o adevarată stațiune pe apă. Astfel și-a descoperit a doua pasiune, ecologia și grija față de natură.
„E bine să îmbini profesia aleasă și cu alte pasiuni, adică să-ți găsești refugiul în alte activități adiacente, ecologia, excursia tematică. Sunt o mare iubitoare de călătorii pe traseele turistice ale țării în Ardeal, Banat, nordul Moldovei sau Muntenia“, spune Mariana.
Începând din februarie, a încheiat un parteneriat cu Palatul Copiilor prin profesorul Nicoleta Panciu în activitățile de pictură și desen, elevii săi obținând numeroase premii la concursurile de profil.
Îi place să fie în temă cu absolut tot ceea ce este de ultimă oră și de actualitate în domeniu, folosind metode moderne în cadrul orelor de curs. „Am două proiecte internaționale în derulare pe  eTwinning.net și English across Europe. La clasele mici, mi-am procurat caiete de lucru workbook-uri pe care notez și unde rezolv sarcinile de lucru exact ca și elevii“, mai spune Mariana.

Citiţi mai mult în Adevărul de Seară Tulcea!

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite