Tulcea: Marian Nicolov este liceanul îndrăgostit de stele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

S-a înscris în clubul de astronomie în 2002, după ce mama lui i-a cumpărat o enciclopedie. La 18 ani, Marian Nicolov  are o serie impresionantă de premii de la diferite concursuri judeţene şi naţionale.

Participă de ani de zile la toate olimpiadele de fizică şi chimie din judeţ, dar şi la concursurile judeţene şi naţionale de astronomie, astrofizică, fizică, chimie şi tot ce are legătură cu aceste domenii. Totul a început în 2002, povesteşte Marian. Era elev în clasa a IV-a, şi mama lui i-a cumpărat o enciclopedie. O simplă lectură s-a transformat într-o adevărată pasiune.
„Am început să mă interesez de un club. Aşa am găsit cercul de astronomie al domnului profesor Nicolae Dobrescu, unde sunt de opt ani de zile“, spune Marian.
„Este ceva inedit!“

Ce îi place atât de mult la lumea astrelor? Că nu este pentru toată lumea. Nu se calcă elevii în picioare pentru a studia această frumoasă lume, încă o necunoscută pentru mulţi dintre noi. „Îmi place competiţia şi, de fiecare dată când am ocazia, vreau să îmi demonsterz mie că pot lua un loc fruntaş. După multă muncă, atunci când, într-un final, descoperi reperul pe care trebuia să îl găseşti, este o satisfacţie extraordinară“.
Cea mai interesantă expediţie.

Cele mai frumoase amintiri le are, în continuare, din copilărie. În primele excursii organizate cu ocazia diverselor competiţii la care participa a simţit pentru prima dată ce înseamnă să cauţi roiuri de stele, constelaţii, să descoperi misterele cerului. Era în lotul de la concursul naţional de astronomie, în anul 2002.„Am mers pe jos de la Râmnicu Vâlcea la Căciulata. Şi atunci iubeam călătoriile, drumeţiile, ieşirile în mijlocul naturii. După un astfel de drum, deşi obosit şi deja în întârziere, am reuşit să găsim reperele pe care ni le dăduse profesorul nostru de astronomie. Atunci am avut pentru prima dată adevărata  satisfacţie a acestei activităţi“.
Legende pentru fiecare constelaţie
Fiecare constelaţie are o poveste în spate. O legendă care a dus la o denumire deosebită. Una dintre cele mai vizibile constelaţii este Ophiucus. Legenda spune că Ophiucus este de fapt spiritul unui renumit înțelept, cu vaste cunoștințe în ale medicinei și cu puteri tămăduitoare, care a trăit în vechiul Egipt. El era considerat pe jumătate zeu, datorită puterilor sale miraculoase. A fost venerat atât de egipteni cât și de greci, mii de ani după moartea sa. Zeus i-a găsit un loc pe cer, printre alte constelații și i-a dat denumirea grecească de Ophiucus, care s-ar traduce prin „Purtătorul de șerpi“.


Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite