Tulcea: Liviu Prajovschi, micul șahist olimpic la matematică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cezar Prajovschi
Cezar Prajovschi

Liviu a început să joce șah din grădiniță devenind în scurt timp cel mai bine clasat membru de la clubul de șah al Palatului Copiilor. Elevul își dorește să ajungă maestru în domeniu.

Liviu a început să fie atras de șah de la șase ani când a primit cadou de Moș Crăciun un joc de șah. A prins repede regulile jocului și i-a bătut pe toți membrii familiei, moment în care aceștia s-au decis să-l îndrume spre un club de specialitate. Încă din grădiniță este membru al Clubului Sportiv al Șahului Esperantist activând și la cercul de specialitate de la Palatul Copiilor, sub îndrumarea profesorului Gheorghe Gheorghievici.

Campionul esperantist

„El este campionul nostru cu care ne mândrim, un copil care s-a făcut remarcat rapid la turneele de șah. În plus este un olimpic la fazele naționale de matematică, un motiv în plus să ne mândrim“, spune profesorul Gheorghievici.
„Primul meu concurs a fost la Buzău, Olimpiada Șahului organizată de Inspectoratul Școlar de acolo. Chiar dacă nu am ocupat un loc fruntaș am obținut în premieră pentru clubul tulcean mai multe decât oricare alt debutant. Pe de altă parte, am căpătat experiența participării la o competiție națională, ce m-a ajutat la următoarele turnee“, spune Claudiu.
Iar rezultatele au venit. Locul I la Campionatul de șah de la Alexandria, la categoria 10 ani i-a adus cele mai multe felicitări din partea antrenorilor prezenți la turneu. A urmat locul II la juniori, la Cupa Șah Club Galați, dar și locul III la turneul „Căluțul de fildeș“ de la Brăila, un turneu foarte puternic la care participă concurenți de la cele mai importante cluburi din țară. Cu sprijinul părinților săi a participat și la un turneu de șah la Eforie , unde a obținut locul III la la categoria 10 ani. „Urmăresc împreună cu ai mei turneele organizate de Federația Română de Șah și în funcție de condițiile de participare, mă înscriu și eu la astfel de turnee. În această vară intenționez să participa la un nou concurs la Cap Aurora, unde sper să am rezultate bune“, spune Claudiu.
Rezultatele obținute până în prezent i-au adus un coeficient individual valoric de 1521 și categoria I la șah. Cheia performanțelor este participarea la cât mai multe turnee și obținerea unor locuri fruntașe la cât mai multe dintre ele.

Matematica, a doua pasiune

Rezultatele foarte bune la învățătură, în special la matematică, au determinat-o pe profesorul Mălina Dinu să-l îndrume spre olimpiada de profil. După o pregătire intensă și un studiu individual, Claudiu a reușit să obțină primul loc la faza județeană a Olimpiadei de matematică, ce i-a permis participarea la faza națională de la Arad din luna mai.  I-a mai trebuit doar un punct pentru a obține medalia de bronz, Claudiu sperând ca va realiza acest lucru la participările viitoare. „Părinții mi-au pus condiția ca să obțin rezultate cât mai bune la matematică pentru a participa și la alte turnee de șah. Oricum, pentru mine cele doar sunt foarte legate, așa că nu îmi va fi greu“, spune Claudiu.
În planurile sale de viitor se numără intrarea la un liceu teoretic pe profil matematică informatică dar și înscrierea la Șah Club Galați pentru a putea participa în echipă la turnee mai puternice de șah.

Citiţi mai mult în Adevărul de Seară Tulcea!

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite