Tulcea: Legea zilierilor a intrat în vigoare. Vezi aici ce leafă maximă poate încasa un muncitor cu ziua!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sâmbătă a intrat în vigoare Legea 52/2011, cea care prevede modalităţile de angajare ale celor care lucrează cu ziua. Pescarii, constructorii, agricultorii vor putea beneficia de noile tipuri de contracte de o zi. Inspectorul şef Izet Ali a detaliat regulile privind angajaţii cu ziua:

Zilierii vor primi un salariu de 2-10 lei pe zi şi vor fi plătiţi minim 8 ore pe zi, indiferent de numărul orelor lucrate. Aceştia vor fi înscrişi dimineaţă în registrul unic, vor primi banii la finalul zilei. Beneficiarul serviciilor prestate de zilieri va plăti numai 16% din suma achitată zilierului (impozitul pe venit).
La zilieri pot lucra şi minorii de minim 16 ani. Aceştia pot lucra maxim 6 ore pe zi, în timp ce restul zilierilor pot lucra maxim 12 ore pe zi.
„Zilierul care lucrează astfel legal nu este, însă, asigurat. Dacă el doreşte să se ducă la pensii şi la casa de sănătate să îşi încheie contracte de asigurare, este treaba lui. Dar dacă se întâmplă un accident în timp ce lucrează, el nu va putea fi despăgubit pentru că nu are un contract de muncă, nu este asigurat. Cu toate acestea,  beneficiarul serviciilor are obligaţia de a-l informa despre riscurile la care se supune şi să îi ofere echipament de protecţie dacă situaţia o impune. Această nouă prevedere legală va scoate la suprafaţă foarte multe locuri de muncă şi vom vedea, în câteva luni, câte persoane din Tulcea lucrează, de fapt, ca zilieri“, spune şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă, Izet Ali.
Un angajat cu ziua poate lucra maxim 90 de zile pe an la un singur angajator. Conform noilor condiţii, salariul minim al unui zilier este de 350 de lei pe lună, iar maximul este de 1.400 de lei (dacă lucrează 8 ore pe zi, timp de cinci zile pe săptămână).

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite