Tulcea: „La vita e bella“-varianta pentru copiii sinistraţilor din Delta Dunării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cort cu încălzire centrală la bec
Cort cu încălzire centrală la bec

La patru luni de la inundaţiile care au afectat satul tulcean Ceatalchioi, aşezare de pe braţul Chilia din Delta Dunării, nici o casă dărâmată de ape nu a fost refăcută.Materialele promise de Guvern au ajuns târziu şi total aiurea, de sus în jos,după cum povestesc familiile care acum în pragul iernii încă mai dorm în corturi.

„Ne iubeşte Dumnezeu, uite cum ne măngăie soarele copii, că pe noi ne-a bătut rău astă vară.Am auzit noaptea vuitura, am luat copii în braţe şi am fugit pe dig, copii sunt cei mai importanţi, lucrurile se fac“ povesteşte încruntat Traian Lacurezeanu(48 ani).Casa lui era printre primele din sat,şi a fost printre primele dărâmate de ape.Şi acum locuieşte împreună cu soţia şi cei trei copii într-un cort pus la dispoziţie de Societatea de Ajutor Maltez.Ce nu a stricat apa au mutat în cort. Înauntru au improvizat culcuşuri pentru cei mici, alte corturi de o persoană, izolate cu toate păturile şi plapumele pe care le-au găsit.
„Avem corturile mici care sunt ca nişte camere,pentru ei e ca o joacă, intră în cortu mare , apoi în cel mic, e ca în tabără.La început le ziceam că ne jucăm de-a sinistraţii, că ne-am mutat în cort la noi în curte şi suntem ca în tabără.Ei se încăntă, închid cortul , se joacă acolo, e ca şi cum s-au mutat în altă parte, în altă lume, se joacă, sunt copii, ce ştiu ei“spune Traian, care parcă îşi mai uită necazurile cănd se uită la cei mici.A tras şi curent în cort şi cei mici se uită la desene animate.Alţi copii din vecini, care mai au case, vin şi ei să se joace în cort, la fel cum copii din oraşele mari se duc la locurile de joacă din Mall-uri. Pentru copii familiei Lacurezeanu aici este casa părintească de căteva luni de zile, în cortul mare şi alb.Copii nu sunt comunicativi cănd îi întrebi dacă le place în cort şi găsesc uşor refugiul în cortul cel mic, aşa-zisa lor cameră.Trag fermoarul şi se izolează de lume.Acolo sunt feriţi de rele,cred ei, după ce tatăl lor i-a cărat în braţe din faţa apelor care au vrut să-i înece în toiul nopţii.
Încălzire centrală de la bec!
Vecinul de cort al lui Traian, nea Costică Paltenie, ne arată cum şi-a încălzit copii în nopţile geroase .
„Cum să trecem iarna cu copii în cort,uite deja le-am pus încălzire centrala, adică un bec de la care se încălzesc, că e cortul mic, mic căt ei, săracii, face şi lumină dar se încinge şi dă căldură.Mie frică să bag reşou să nu ia foc ceva„ spune Paltenie.
Afară din cort părinţii copiilor nu sunt deloc feriţi de necazuri.La această oră nici o casă nu a fost încă finalizată în sat.Zeci de familii au primit materiale de construcţii, dar total aiurea, spun oamenii.
„Guvernul crede că levităm, cum naibii să construieşti o casă invers.Păi întăi ne-au dat ciment, BCA, şi astea la două luni de la inundaţiiile din iulie,şi abia la urmă ne-au dat nisip şi pietriş.Deci noi ar fi trebuit să construim pereţii, acoperişul, şi la urmă fundaţia şi amestecul de turnat.Ăştia cred că,casele levitează, stau în aer până vin ei cu materialele pentru fundaţie.A fost bătăie de joc, sau nepricepere, au trantit la fiecare zece BCA-uri, ciment, gata, fă-ţi casă.A venit şi un nesimţit de la Inspecţia în Construcţii că ne amendează, că de ce ne construim noi casa fără avize, autorizaţii. I-am zis de autorizaţii de n-a mai putut duce. Păi la jalea care era el mai vroia şi acte“ spune şi Constantin Paltanie(60 ani).

Citiţi mai multe în Adevărul de Seară de astăzi!

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite