GALERIE FOTO Tulcea: La mulţi ani, Tora Vasilescu!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Talentata actriţă născută în Tulcea împlineşte astăzi 60 de ani.Este cunoscută iubitorilor de film  din rolurile pe care le-a avut în filmele „Cel mai iubit dintre pământeni“, „Şobolanii roşii“, „Glissando“, „Croazieră“ sau „Probă de microfon“. Tora Vasilescu joacă de câţiva ani în telenovelele de pe Acasă TV.

Trăieşte pe scenă de peste cinci decenii. De la grădiniţă a iubit scena, pe care nu a abandonat-o niciodată. S-a pensionat acum de la Teatru şi îşi trăieşte pensia pe o altfel de scenă: în studiourile Media Pro.  Serbează împlinirea a 60 de ani în grădină, ca şi restul zilelor. Dar, spre deosebire de o zi obişnuită, va răspunde la telefon. „Presa scrie despre ziua mea de naştere şi astfel toată lumea mă sună“, spune Tora.
Nu crede în petreceri de zile de naştere: „Cred că am devenit mai înţeleaptă şi am ajuns să detest ideea unor petreceri de aniversare. M-am obişnuit cu ideea schimbării prefixului, sunt împăcată cu mine, ceea ce nu e o surpriză pentru nimeni. Eu sunt optimistă de felul meu“.

image

Cum erau aniversările sale la Tulcea? „Pe vremea aceea nu făceau cine ştie ce petreceri. Invitam nişte colegi acasă şi aduceam câte un pick-up din acela antic… Dar ştiţi cum este: dacă trăieşti sub un regim autoritar înveţi să te bucuri la maxim de orice urmă de libertate“, îşi aminteşte actriţa.
A debutat în „Cursa“, în regia lui Mircea Danieluc, cel care ma târziu a devenit soţul ei. La premiera filmului a fost prezentă la Tulcea, la cinematograful „7 noiembrie“ de pe strada Isaccei.

A plecat din Tulcea după ce a terminat liceul 2

În 1970 a terminat liceul. Are deja patru decenii de când este plecată din Tulcea. Mai simte şi acum nostalgia acelor vremuri, se gândeşte la locul copilăriei sale şi la momentele plăcute din viaţa ei de aici. „Recunosc că mulţi ani după ce am plecat urmăream cu coada ochiului maşinile cu TL, cu gândul că poate văd pe cineva cunoscut. Dar au trecut anii, şi colegii mei cred că nu mai arată la fel,  că nu mai recunosc pe nimeni“, povesteşte Tora.

image


Foştii ei colegi de şcoală îşi amintesc cu drag de talentata actriţă. „De atunci avea un talent extraordinar, nativ. Era de abia în clasa a V-a atunci când reuşea să capteze întreaga atenţie a unei săli pline. Recita, intra în diferite roluri de scenete, avea tot felul de activităţi specifice vârstei. Dar putea să te facă să nu îţi iei ochii de la scenă. Se confundă cu personajul, este extraordinară“, spune Ion Dore (62 de ani), regizor, fost director al Teatrului Jean Bart din Tulcea.
Acelaşi regizor mai povesteşte şi alte aspecte legate de talentata Tora Vasilescu: „O curtam şi eu, dar nu aveam prea multe şanse... De fapt, ce spun eu, că toată şcoala o curta, jumătate de oraş o plăcea. Era frumuseţea Tulcei! Şi acum este frumoasă, dar atunci făcea ravagii“, îşi aminteşte Dore.
Şi alţii îşi aduc aminte de mica „Tudoriţa“: „O cunosc de când era mică, am copilărit împreună. Ea stătea pe Plevnei, iar eu pe Griviţei. Era frumoasă foc, toată lumea vroia să fie în prejma ei. Era plină de viaţă, entuziastă şi era o plăcere să stai de vorbă cu ea“, spune Feodor Mihei (60 de ani), fost vecin al actriţei.

image

Foştii colegi de clasă povestesc cu drag şi astăzi despre „Tutu“, aşa cum îi spuneau în clasă. Era vedeta liceului: era talentată şi întotdeauna găsea un rol, o scenetă, o piesă, ceva cu care să destindă atmosfera. „Era foarte iubită de toţi colegii. Mergeam la ea acasă şi improviza pe loc roluri, scenete, piese, monologuri“, îşi aminteşte Anişoara Ivancenco, fostă colegă de clasă a artistei.
Ultima dată când s-au văzut a fost acum opt ani, la emisiunea „Colegii de clasă“ de la Prima Tv.

image

A fost la Tulcea acum doi ani



Tora Vasilescu a reuşit să vadă scena din oraşul natal acum doi ani, la o petrecere aniversară a radioului public. „Radio Constanţa, care acoperă şi zona noastră, i-a avut invitaţi pe Tora Vasilescu, Radu Gheorghe şi Cristi Iacob. A fost extrem de de încântată de faptul că avem teatru la Tulcea“, mai spune Dore.


image
image
Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite