Tulcea: Kaiacişti din toată Europa au venit în Tulcea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Turneul Internaţional al Dunării a campat, aseară, la Luncaviţa. Peste 100 de împătimiţi ai kaiacelor au petrecut cu ţuică, vin, ciorbă de peşte şi mici pe malul Dunării. Din România participă, în acest an, 26 de tineri.

110 participanţi din toate ţările Europei au ajuns ieri după-amiază la Luncaviţa. Au fost primiţi cu ţuică, vin, ciorbă de peşte, mici şi câte un ditamai pepenele pentru fiecare. Dacă românii noştri sunt obişnuiţi cu pepenii autentici, „bio“, cum ar spune străinii, nemţii şi danezii devorau produsul românesc.
Drept cadou de bun venit au primit şi un spectacol oferit de ansamblul local, „Ghiocel de la Luncaviţa“.


Cel mai tânăr participant are 16 ani


Şi este profesionist. Face parte din Clubul Sportiv CS 6 Bucureşti. Mihai Simion are numai 16 ani, face kaiac de un an de zile, este prima dată în TID, dar intenţionează să mai vină.
„Nu ştiu de alţii, dar eu sigur mai vin. Este o experienţă extraordinară“, spune Mihai. El, împreună cu amicul său, Cătălin Cosma (de 17 ani, tot din Bucureşti), sunt singurii care au venit în acest Turneu cu un kaiac profesionist.

image


La 66 de ani aventura are acelaşi gust


Este pentru prima dată când ajunge atât de departe în acest Turneu. A mai participat şi în alţi ani, dar nu a ajuns până în România. Kyoller Bente, din Danemarca, are 66 de ani, şi participă la astfel de expediţii de zeci de ani de zile. La fel ca şi fiul său, ca şi nora sa.
„Şi fiul meu şi nora sunt iubitori de kaiac – canoe. Mă înţeleg, dar tot mă sună în continuu să mă întrebe când vin acasă. Mai ales nepoţii îmi simt lipsa. Este foarte plăcut, dar nu cred că voi mai veni vreodată până în România. Este extrem de obositor“, spune Kyoller.
Cel mai în vârstă participant, dar care nu a ajuns la Tulcea, are 94 de ani, spun organizatorii. A intrat în traseul şi anul acesta, dar pe o porţiune extrem de mică.

image


Robin este cel care a parcurs întreg traseul


Are numai 19 ani şi a plecat din Germania a doua zi după absolvire. Un fel de „banchet“ pe 2.500 km, pe apă. Este pentru prima dată în România, şi intenţionează să mai vină.
„Nu fac kaiac proefsionist, dar din clasa a VII-a, de când aveam 14 ani, şcoala mea organizează astfel de expediţii timp de trei săptămâni pe vară. Numai elevi, fără profesori. Suntem aici trei colegi de clasă, de aceeaşi vârstă“, spune Robin Roescheisen.
Părinţii lui sunt destul de îngrijoraţi. Dar încep să se obişnuiască. Au doi copii la fel de aventurieri. Sora lui mai mare numai ce s-a întors din Ecuador.

image


Costin Iatan şi Sorin Petrean, încântaţi de primire


Cei doi organizatori români ai evenimentului s-au declarat, aseară, extrem de încântaţi de primirea de la Luncaviţa.
„Niciodată nu am beneficiat de atâta implicare pe unde am fost. Este pentru prima dată când cineva ne primeşte atât de bine“, spune Costin.
„Este cel mai lung turneu din lume şi cel mai vechi. Cred că ar trebui să găsim o soluţie să facem din acest popas la Luncaviţa o tradiţie, astfel încât şi kaiaciştii să se poată înfrupta din ospitalitatea noastră, iar noi să putem revigora spiritul aventurier la Tulcea. Avem multe de învăţat de la aceşti oameni, de toate vârstele, şi de aceea cred că ar trebui să cultivăm această relaţie  cu organizatorii TID“, spune primarul Ştefan Ilie, din Luncaviţa.

image


Astăzi ajung la Tulcea


În această după amiază, kaiaciştii vor ajunge în dreptul falezei din Tulcea. Cu bătături în palme şi cu picioarele doldora de nămol, ciupiţi de ţânţari, cei 110 kaiacişti nu renunţă. Merg până la Sfântu. În această seară şi mâine este moment de pauză, la Tudor Vladimirescu. Luni toată lumea pleacă spre destinaţia finală, Sfântu Gheorghe.


Îi aşteaptă maşinile pentru întoarcere

image


La întoarcere, strâng bagajele şi urcă în maşinile care i-au urmărit pe traseu din Germania şi până la Tulcea. Altfel nu ar avea cum să ajungă până în ţara natală. Urma lor este ţinută permanent de mijloacele de deplasare pe uscat.




Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite