Tulcea: Insulele Ceaplace şi Prundu cu păsări au devenit arii protejate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Coloniile de pelicani intră sub protecţie
Coloniile de pelicani intră sub protecţie

Scopul: conservarea coloniilor de pelicani creţi şi coloniilor de păsări cuibăritoare mixte. Insulele sunt un important loc de popas pentru pelicanul comun şi pentru alte specii (în special păsări acvatice) cu statut de conservare nefavorabil.


Rezervaţia Insula Ceaplace se află în nordul lacului Sinoe şi este una din cele trei zone din România care găzduiesc colonii de pelicani creţi. Are o suprafaţă totală, incluzând luciu de apă, de 117 hectare, iar suprafaţa aproximativă a insulei este de 0,6 hectare. Aria include Insula Ceaplace, respectiv o suprafaţă înconjurătoare a acesteia constând din luciul de apă a lacului Sinoe, până la o distanţă de aproximativ un kilometru de centrul ariei.
Rezervaţia Insulele Prundu cu Păsări este situată în partea de sud-vest a Lacului Sinoe, aproape de mal. Are o suprafaţă totală, incluzând luciu de apă, de 187 hectare, iar suprafaţa aproximativă a insulelor este de 1,4 hectare. Aria include cele două insule, respectiv o suprafaţă înconjurătoare a acesteia constând din luciul de apă a lacului Sinoe, până la o distanţă de aproximativ un kilometru de centrul ariei. Insulele Prundu cu Păsări găzduiesc o colonie mixtă de păsări dintre care de importanţă majoră menţionăm lopătarul şi pelicanul creţ, până în prezent fiind înregistrate mai multe tentative de cuibărit ale acestei specii.
Administrarea rezervaţiilor ştiinţifice este asigurată de către Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.
Nu se poate intra decât cu autorizaţie
În zonele cu regim de protecţie integrală de pe teritoriul acesteia se pot desfăşura activităţi pentru cercetarea evoluţiei zonei, menţinerea şi conservarea calităţilor acesteia, monitorizarea principalilor parametri ce îi definesc starea de evoluţie, pentru cercetarea biologiei zonei, pentru realizarea acţiunilor de pază şi control asupra zonei de către personalul Administraţiei Rezervaţiei.
Accesul în interiorul zonelor cu regim de protecţie integrală şi desfăşurarea activităţilor prevăzute în statut se realizează în baza autorizaţiei şi a permisului emise de Administraţia Rezervaţiei.


Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite