FOTO Tulcea: Gherasim Maxim, părintele satului Letea, poet şi pictor la aproape 90 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Localnic din Letea, pictorul octogenar a uimit de-a lungul anilor prin dragostea pe care o poartă Deltei Dunării şi pe care o exprimă în versuri, pictură sau grafică

„Eu am 89 de ani. Am iubit şi am să iubesc Delta, pe care o consider a doua mamă. Am scris despre ea, am pictat-o, am desenat-o. Atât vreau: când plec de pe lumea aceasta să ştie lumea că am adorat delta“, aşa îşi începe Gherasim Maxim povestea despre viaţa lui şi despre dragostea faţă de artă.
La aproape 90 de ani de zile Gherasim Maxim are o vedere de invidiat. Îl ajută extrem de mult la desenele şi picturile pe care le realizează. A făcut o operaţie de cataractă iar acum se mândreşte că vede ca la 40 de ani!
Fiu de pescar, a trăit 34 de ani în Delta Dunării şi este strănepotul lui Maxim Pocora, fratele lui Afanase Pocora, cel care a întemeiat satul Letea (stabilindu-se aici împreună cu alţi ucraineni care vroiau să îşi salveze copiii de la armată). Acum este cel mai bătrân om din sat, motiv pentru care localnicii îi spun „părinterle satului Letea“.



Căsătorit de 72 de ani cu „un înger“

S-a însurat extrem de tânăr, când nu avea nici 18 ani, cu Ana, „un înger“, aşa cum o defineşte Gherasim Maxim. Trăiesc fericiţi şi în ziua de astăzi, cu toate că viaţa a fost aspră cu ei: fiica lor a murit la numai câţiva anişori în timpul războiului. A făcut complicaţii la plămâni după baie şi s-a dus. A rămas doar cu trei fraţi, dintre care astăzi nu mai trăieşti niciunul. „Am nepoţi, le scriu, dar nu îmi răspund“, spune trist pictorul tulcean.



A făcut Şcoala de Artă cu maestrul Vasile Pavlov

După ce a terminat şcoala generală la Letea, a început să muncească prin sat, ca „băiat care le ştie pe toate“: ceasornicar, făurar, reparator de maşini de cusut. „Ba chiar într-un timp începusem să fac şi bărci pescăreşti. Asta mi-a plăcut foarte mult“.
În 1957, când avea 34 de ani, a venit la Tulcea, împreună cu soţia. Atras de artă încă de mic, s-a decis să facă şcoala de artă şi l-a avut exemlpu cu maestrul Vasile Pavlov.



„Când să mă înscriu la şcoala aceasta, profesorul Pavlov mi-a zis să desenez ceva. Era un fel de test de admitere. Ţin minte de parcă ar fi fost ieri. Am desenat o gleznă de damă. A fost aşa impresionat încât m-a acceptat imediat“, îşi aminteşte Gherasim Maxim.
A avut zeci de expoziţii personale şi colective. Face parte din Asociaţia Artiştilor Plastici din Tulcea, iar meritele sale în domeniul artei au fost recompensate cu 25 de diplome şi medalii pe care le are la el acasă, în apartamentul din municipiul Tulcea.


image
image
image
Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite