Tulcea: George Alexandru Chițu, tânărul naist premiat la Mamaia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

George a devenit un talentat interpret la nai după ce în copilărie învățase de la bunicul său să cânte la fluier. În prezent este un artist în devenire.

Pasiunea pentru instrumentele populare a căpătat-o în copilărie de la bunicul său. „Dacă mi-aduc bine aminte, am avut de mic înclinație spre partea artistică. Am copilărit la bunici la Topolog și atunci am învățat să cânt la fluier de la bunicul meu. După ce am intrat la școală mi-am dorit tot timpul să continui să studiez fluierul dar pentru că nu există această specializare la Tulcea, m-am reprofilat“, povestește George.
De la fluier la nai
Astfel, din clasa a V-a, a urmat cursurile Liceului de Artă George Georgescu și a ales studiul unui alt instrument popular, naiul, sub îndrumarea profesorului Emil Tărcatu. „Domnul profesor m-a îndemnat spre acest instrument și a fost un lucru foarte bun pentru că primind ajutorul dumnealui am reușit cât de cât să mă afirm în domeniul artistic. Țin să îi mulțumesc foarte mult“, spune George.
Prima diplomă avea să o obțină la Piatra Neamț la Concursul Internațional de interpretare Emanuel Elenescu, organizat de Liceul local de artă. Mențiunea obținută aici avea să fie prima sa afirmare în public. A urmat în anul 2009 un concurs internațional de interpretare „Viva la musica“ la Zalău, unde a obținut premiul I la secțiunea nai. În același an la concursul „Dobrogea, mândră grădină“ a obținut locul III iar la Olimpiada de muzică de la Bacău a reușit să participe la faza națională, după ce ieșise primul la nivel județean.
În mod firesc, anul următor a participat din nou la concursul de la Piatra Neamț, unde obținea premiul II, în timp ce la concursul „Dobrogea, mândră gărdină“, a impresionat publicul urcând pe primul loc.
În festival la Mamaia
Anul trecut a reușit să obțină locul I la festivalul folcloric „Dorna, plai de joc și cântec“ de la Suceava, dar și un premiu III la festivalul Mamaia folclorică. An de an , a participat la Concursul Internațional George Georgescu unde a obținut mai multe premii II și III. „În acest an sunt preocupat de studii în primul rând, vreau să-mi continui studiile mai departe în domeniul artistic, la Conservatorul din București, am emoții dar mă pregătesc intens în acest sens. Nu poți să faci față în domeniul interpretativ fără ore întregi de muncă zilnic“, spune George. Tânărul se pregătește cu profesorul universitar Dalila Cernătescu, urmând a susține două probe pentru admiterea la Conservator: cea teoretică (solfegiu, dicteu) dar și o probă practică la nai.
Citiţi mai multe amănunte în Adevărul de Seară!

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite