Tulcea: Gabriela Olaru este „regina hârtiilor“ din Colegiul Economic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eleva este îndrăgostită de mediu şi în 2010 a adus liceului la care învaţă titlul de „Şcoală Verde“. Pasiunea ei pentru protecţia mediului i-a adus nenumărate porecle în şcoală, printre care şi „regina hârtiilor“

Iubeşte mediul şi iubeşte voluntariatul. S-a apucat de ecologie acum doi ani, când era în clasa a X-a şi când toată lumea o întreba: „Şi ce beneficiu aduci tu cu această activitate?“. În 2010 a adus acasă trofeul concursului „Mesajul meu anti-drog“, la secţiunea ecologie. Au fost cei mai buni din ţară şi şi-au meritat premiul. Tot în anul trecut a adus şcolii titlul de „Şcoală Verde“ pentru perioada 2010 – 2012, şi sunt, la momentul de faţă, singurul liceu din Tulcea cu această titulatură.
Crede că voluntariatul înseamnă alocarea de timp pentru anumite cauze, dar susţine că are mari beneficii şi pentru fiecare voluntar.
„Într-adevăr, se pierde foarte mult timp pentru fiecare activitate. Dar eu nu consider că e timp pierdut, ci câştigat. Tot timpul mă întreabă colegii ce îmi iese din activităţile acestea. Voluntariatul nu are legătură cu «ce îţi iese». Dar trebuie să recunosc că sunt multe beneficii: distracţia, plimbările, ieşirile la toate concursurile“, spune Gabriela.
Coordonează clubul ecologiştilor din Colegiul Economic şi este voluntar al Centrul de Informare şi Educare în Managementul Deşeurilor, dar a participat şi la proiecte ale centrului Eu Divers. „Iniţial am ajuns ca voluntar la acest ONG pentru proiectul «Redescoperă-ţi oraşul», dar apoi am participat şi la «Tineri Foto Reporteri». Acum urmează un alt an, cu alte proiecte la care intenţionez să particip“.
Lucrare despre reconstrucţia ecologică a lacului Ciuperca
A participat anul trecut la sesiunea de comunicări ştiinţifice a elevilor de liceu pe componenta Geografie  - Geologie, iar la faza naţională de la Alexandria a luat menţiune la geografia mediului cu lucrarea „Reconstrucţia ecologică a lacului Ciuperca“.
Cum a fost experienţa documentării pentru această lucrare? Complicată, ne spune Gabriela. Şi asta pentru că a vrut să-şi pornească lucrarea cu începutul, dar nu a reuşit să afle dacă lacul este antropic sau natural.
„Am fost şi la arhive, am discutat şi cu specialişti, şi toată lumea m-a derutat. Unii spuneau că este natural, alţii că este construit. Am ajuns la o concluzie, într-un final: lac natural modificat antropic. Cred că fiecare avea partea lui de dreptate“, spune Gabriela.
A luat rapoartele lunare ale lucrărilor, a analizat în detaliu ce s-a făcut concret pentru realizarea acestei investiţii şi a menţionat, la final şi impactul social al investiţiei: îmbunătăţirea aspectului oraşului, încurajaea sportului. Fostă caiacistă, Gabriela înţelege necesitatea sportului în viaţa fiecărui om.
Va participa şi în anul acesta la sesiunile de comunicare şi pregăteşte o lucrare despre evoluţia cantităţilor de deşeuri generate de tulceni.

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite