Tulcea: Florin Mistrăpău coordonează singurul ziar şcolar din judeţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La iniţiativa profesorului Nicolae Ariton, Florin şi colegul lui Dan Cristian au pus bazele singurul ziar al unei unităţi şcolare din Tulcea. L-au creat în 2008 şi astăzi au reuşit să-l aducă pe podiumul competiţiilor naţionale.

Este elev în clasa a XII-a la Liceul Teoretic „Grigore Moisil“. Scrie, tehnoredactează şi gândeşte ziarul şcolii, „Moisil Zone“. Este singurul ziar şcolar din Tulcea, şi printre puţinele la nivel naţional.
Cum a început
În 2008, profesorul Nicolae Ariton a venit cu această idee. A lăsat o adresă de mail la care poate fi contactat pe această temă. Florin a fost primul care s-a „înscris în cursă“. După el, la puţin timp, s-a înscris şi colegul lui, Dan Cristian Munteanu. Preţ de câteva luni au fost singurii care vroiau cu adevărat ca acest ziar să devină realitate.
„Am vrut să fie un  ziar scris de elevi şi pentru elevi. Un ziar care să nu fie controlat (cenzurat) de profesori. Am vrut să prezentăm viaţa de liceu aşa cum este ea, să scriem ce ne taie capul, să abordăm subiectele care sunt de interes şi în sălile de clasă, şi pe holuri, şi în curtea liceului“, povesteşet Florin.
Au reuşit. Au găsit la profesori îngăduinţa pe care o căutau, şi au primit libertatea mult dorită. Se întâlnesc cu profesorul coordonator (şi cu toată redacţia) o dată pe lună, în rest lucrează pe mail.
Redactare, tehnoredactare, secretariat de redacţie
El şi colegul lui s-au preocupat de toate. Scrie, corectează, selectează, aranjează în pagină şi dă bun de tipar. Informaţiile mai ajung, în format pdf, şi la director. Dar nu se cenzurează nimic.
„Avem grijă ca informaţiile să fie publicabile, cum s-ar spune. Nu sărim calul. Aşa că nu au fost probleme cu cei din conducere. Nu ne cenzurează mai deloc“, mai spune Florin.
De la nimic la podium
În 2008 era doar o idee. Au găsit oameni (acum au circa 30 de redactori, dar nu scriu toţi constant), au găsit finanţare (şi cât de plăcut a fost să umble din om în om pentru sponsorizări!), au găsit şi forţă de muncă şi acum ziarul lor este deja pe podium. În 2008 – 2009 au luat locul al doilea la faza pe judeţ a concursului de reviste şcolare. În 2009 – 2010 ziarul lor a luat primul loc la faza judeţeană şi s-au calificat la naţională, acolo unde au urcat pe podium.
„Se dădeau premii de LAUREAT. Au participat 80 de reviste şi ziare, din care 20 au fost câştigătoare“, mai spune Florin.
Cercetaşul cu emisiuni TV şi radio
Face parte din grupul de cercetaşi de la Tulcea, cu care efectuează diferite campuri în ţară. Se implică în voluntariat, este adeptul ieşirilor în aer liber, a expediţiilor specifice cercetaşilor. În timpul liber (cât mai rămâne) face emisiuni TV şi radio. Face parte din cercul de reporteri „Pur şi simplu tineri“ din Palatul Copiilor, şi împreună cu prietenii de aici are două emisiuni radio la un post local.
„Am avut emisuni pentru tineri şi la televiziune. În ultima perioadă am două emisiuni la radio: una săptămânală, cu muzică hip hop şi dedicaţii muzicale (împreună cu un coleg, Dan Grigoraş), şi una la două săptămâni, cu alţi şapte colegi de la cercul de reporteri, în care dezbatem teme pentru tineri“, mai spune Florin.
Redactorul şef vrea să lucreze în cadrul SRI
S-a gândit de la multe ori la o carieră în presă, dar şi-a dat seama că accesul nu este extrem de facil. Visează la o carieră în uniformă, la Poliţie sau SRI.
„Sincer, mă atrage salariul şi faptul că aş avea un loc de muncă stabil. Dacă te uiţi la fluctuaţiile de pe piaţa muncii de acum, îţi dai seama că un astfel de loc de muncă este binevenit“.


Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite