Tulcea: Fasolea cu ciolan şi fotbalul old boys au ajuns deja la ediţia a treia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zeci de petrecăreţi au gustat din fasole
Zeci de petrecăreţi au gustat din fasole

Veterani ai fotbalului nord dobrogean s-au întrecut ieri în Marea Finală a Cupei Recoltei Old Boys (Luncaviţa). Jucători sexagenari i-au dovedit pe puştii de 35 de ani care cred că ştiu ce înseamnă cu adevărat sportul rege. 

Seria confruntărilor a început vineri, cu  echipele Sarica Niculiţel şi Progresul Isaccea (de la ora 10.00), respectiv Partizanul Luncaviţa şi Arrubium Măcin, de la ora 12.00. Duminică la ora 10.00 a avut loc finala mică, iar la ora 12.00 – finala mare, amble în sală, întrucât vremea nu le-a permis să iasă pe terenul de fotbal din Rachelu. Sprea marea lor bucurie, soarele şi-a arătat colţii, dar prea târziu: de abia la masă! Meciurile s-au desfăşurat în deplin fair play, iar portarii au fost deranjaţi mult prea rar de vreun şut pe poartă. Din tribune, însă, suporteri înfocaţi făceau valuri valuri de… bere spumoasă, semn al celor ce urmau să vină după alergătura de 30 de minute în sală.

Octogenarii, sufletul petrecerii

Jan Andreescu (85 de ani) şi Nicolae Ionaşcu (84 de ani) sunt cei mai bătrâni veterani, cei care au pus bazele acestei echipe în anii 50. Pentru ei, diploma de merit. În luptele strânse de pe teren s-au întrecut Ştefan Ilie şi Gabriel Ionaşcu (primarul şi vipceprimarul din Luncaviţa), Nicolae Topoleanu (viceprimarul oraşului Măcin), Petre Ilie (primarul din Isaccea),Jenică Curcă (vicele din Isaccea), Florin Pascale şi Gheorghe Iorga (primar şi viceprimar din Niculiţel). Pentru fiecare echipă, câte o cupă de învingător. Fie şi pentru locul patru din patru!
Val după festival: cupa „fasole cu ciolan“!
Cei mai cunoscuţi bucătari din Luncaviţa au gătit zeci de kilograme de fasole cu ciolan, mâncare tradiţională pentru această ocazie. Ca de fiecare dată,  evenimentele de la Luncaviţa au avut un happy end, tradus prin delicioasele mâncăruri și băuturi locale. Şi cum nu-i petrecere dacă nu-i şi puţină muzică, au cântat pentru băieţii jucători Frații Costeanu – Radiev și Kramma.
„Toată lumea este invitată la tradiţionala agapă de Luncaviţa, unde vinul și țuica se înfrățesc cu ciorba de pește și fasolea la ceaun. Muzica locală este și ea în centrul distracției“, spune Ştefan Ilie.
Regulamentul competiţiei
Un meci are 60 de minute, cu reprize de 30 de minute şi pauze de 15 minute. Pe teren pot fi în acelaşi timp doar maxim şase jucători cu vârste între 35 şi 40 de ani. Nu pot participa jucători activi, legitimaţi în FRF. Fiecare echipă vine cu tabelul de participanţi (plus copii după buletinele participanţilor, să nu fie nimeni prea tânăr pentru echipă). Arbitrii vor fi din campionatul Judeţean. Se garantează asistenţă medicală de specialitate.
Istoria denumirii „Partizanul“
Ocupanţi ai locului patru din patru, echipa locală din Luncaviţa are o istorie interesantă.
Denumirea este de origine comunistă: între 1941-1944, rușii au trimis în zonă mai mulți „soldați“ instruiți să aplice principiile bolșevice, care s-au adăpostit sub forma unor trupe de „partizani“ în pădurile Munților Măcin din zona Luncaviței. Șura, așa o chema pe rusoaica trimisă pentru Luncavița, a dat numele echipei, în 1950. Denumirea va fi interzisă o perioadă, între 1950-1960, când în pădurile din zonă se aflau cete de partizani anticomuniști. Echipa apare din nou în anii ‘70, tot cu numele de Partizanul și desfășoară o activitate neîntreruptă până în 1992. A fost reînființată în 2004.
Clasament:
Locul I – Arrubium Măcin
Locul II – Progresul Isaccea
Locul III – Sarica Niculiţel
Locul IV – Partizanul Luncaviţa

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite