Tulcea: Familiile de tineri din satul Murighiol se mută în apartamente ANL

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Locuinţele ANL din Murighiol sunt situate în centrul satului
Locuinţele ANL din Murighiol sunt situate în centrul satului

Aceştia vor avea beneficii la care unii locuitori din municipiu nici măcar nu mai visează: localnicii din Murighiol vor avea apă caldă non stop şi căldură în sistem centralizat, deziderate abandonate de decenii întregi de mulţi tulceni. Cele 25 de familii se vor putea muta în locuinţe chiar din această săptămână

Sâmbătă dimineaţă au fost inaugurate primele blocuri ANL din mediul rural. Familiile beneficiare se pot muta de săptămâna aceasta în noile case.
Prin Agenţia Naţională de Locuinţe au fost construite aici 28 de unităţi locative, dar din acestea numai 25 au fost repartizate prin Hotărâre de Consiliu Local. Au rămas nealocate trei garsoniere, şi asta din cauza condiţiilor impuse pentru acordarea unei astfel de facilităţi. Primarul spune că, în contextul economic actual, cea mai mare problemă a celor care doreau să primească o locuinţă ANL a fost condiţia de a avea un loc de muncă. Ei sunt obligaţi să îşi achite utilităţile, dar şi chiria pentru locuinţa primită.
Dacă îşi rezolvă problemele, în câteva zile se pot muta!
Locatarii apartamentelor proaspăt construite se vor putea muta chiar de săptămâna viitoare, dacă mai rezolvă două probleme  (ultimele, speră ei): semnarea contractelor individuale cu Enel-ul şi asigurarea unei persoane care să se ocupe de centrala proprie a celor două scări din bloc. 
„Ei ar trebui să se organizeze singuri pentru a asigura un centralist. Avem posibilitatea de a da căldură şi apă caldă, dar trebuie neapărat să existe o persoană care să răspundă de această centrală. După ce rezolvă aceste mici probleme, oamenii se pot muta în noile locuinţe“, spune primarul Filip Ivanov.
Centrala, investiţie realizată prin ANL, funcţionează pe combustibil solid. Pentru a putea fi pusă în funcţiune, însă, autorităţile din domeniu nu vor da undă verde până nu va fi contractat şi centralistul.
Scheletul din anii ‘80
Nu se ştie cu exactitate cât a costat această investiţie per total. Şi asta pentru că scheletul pentru aceste blocuri a fost construit pe la finalul anilor 1970 şi abandonat preţ de trei decenii:
„Nu mai ştiu exact când au început construcţiile. Să fi fost prin ’70, aveau tot destinaţie de locuinţe. Investiţia a fost abandonată, pesemne că din lipsă de bani, iar noi am preluat-o în anul 2005, când am inclus-o în programul de construire de blocuri ANL tineret – închiriere“, a declarat primarul din Murighiol, Filip Ivanov.
Reprezentantul judeţean al Agenţiei Naţionale de Locuinţe, Mariana Marianciuc, spune că înainte de 1898 au existat proiecte de construire locuinţe pentru specialişti. După Revoluţie, acestea au fost abandonate. Au fost preluate de primării, ca mijloace fixe.
„Noi am preluat investiţia la nivelul de P+2, schelet. Am făcut expertize tehnice pentru a verifica rezistenţa, acolo unde a fost cazul am intervenit pe structură şi apoi am adăugat încă o mansardă, câştigând astfel patru unităţi locative“, spune Mariana Marianciuc.
Citiţi mai multe amănunte în Adevărul de Seară Tulcea!

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite