După patru decenii, membrii orchestrei Delta Dunării s-au revăzut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Casa de Cultură a Sindicatelor, renumiţii artişti ai folclorului tulcean din anii ‘70 au urcat pe scenă împreună cu noua generaţie a ansamblului Baladele Deltei, devenit un simbol al zestrei folclorice nord-dobrogene.Spectacolul aniversar a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute.

Dansatori, cântăreţi, instrumentişti au strâns ropote de aplauze de la tulcenii nostalgici la fel ca şi în urmă cu 40 de ani.Nu s-au mai văzut de peste 20 de ani. Nu au mai văzut scena din Tulcea de zeci de ani. Artişii orchestrei „Delta Dunării“, rudele artiştilor celor care nu mai sunt astăzi printre noi, dar şi oamenii din administraţia acelor vremuri (sau familiile lor) care au contribuit la fiinţarea acestei orchestre au primit vineri diplome, CD-uri şi cărţi la cel mai emoţionant moment al lumii folclorice nord – dobrogene, derulat sub genericul, „Dulce-i cântul românesc!“.
Urdeş , ieri şi azi
Realizator al spectacolului şi organizator al reîntâlnirii, Ion Urdeş a reuşit să aducă publicului tulcean cântul şi gândul din ‘70.
Nu s-au mai văzut cu toţii de la 1 septembrie 1985. Atunci Orchestra s-a desfiinţat, lucru despre care nu vrea să discute. Mulţi dintre membrii orchestrei au plecat în alte judeţe, după copiii lor.
„A fost un moment emoţionant. Au cântat pe scenă două generaţii, iar hora de la final, în care s-au prins vechii artişti, actualii promotori ai folclorului şi spectatorii din sală a fost ceva extraordinar. Reacţia publicului a fost una pe măsură. Sala are o capacitate de 800 de locuri şi era arhiplină, iar aplauzele au curs“, ăşi aminteşte cunoscutul Ion Urdeş, promotorul şi continuatorul tradiţiilor folclorice dobrogene.
 Cunoscutului interpret de folclor dobrogean, oltean la origini, scena i s-a părut mai aproape, mai familiară: „Acum 40 de ani eu veneam din Oltenia, din altă zonă folclorică. Acum, după patru decenii de Tulcea, sunt de-al locului. Scena mi s-a părut mai aproape de mine şi de cântecul meu“, spune Urdeş. Generaţii întregi de tulceni, iubitori de folclor au plâns sau au fost fericiţi ascultândinterpretarea lui Ion Urdeş.
Citiţi amănunte în ediţia de astăzi a Adevărul de Seară


Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite