Doi ani de la cel mai grav accident din Deltă. Vinovatul se plimbă liber prin Sulina!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Plecau de la barul din Letea la discoteca din Sulina. În şalupă erau şapte pasageri. O fată de 16 ani şi un băiat de 17 au murit pe loc. Un tânăr de 29 de ani a stat în spital trei luni, iar un altul a rămas fără mandibulă. Nici până în ziua de azi cel care conducea ambarcaţiunea nu a fost trimis în judecată.

12 aprilie 2009. Ambarcaţiunea Nufăru, cu motor Yamaha de 40 CP , în care se aflau şapte persoane, din care cinci tineri cu vârste cuprinse între 14 şi 17 ani, pleca dinspre satul Letea spre Sulina. A lovit o barcă legată la mal. În urma impactului violent, doi tineri şi-au pierdut viaţa, iar alţi doi au fost răniţi şi transportaţi cu Ambulanţa la Spitalul Tulcea. Mădălina Cuţov (17 ani) din Letea şi Alexandru Ilie (14 ani) din Sulina au murit pe loc. Adrian Mihailov (19 ani) din Sulina s-a ales cu mandibula ruptă, iar Daniel Genes (31 de ani) a stat în comă timp de şase zile şi a fost spitalizat timp de şase luni. Căpitănia Zonală Tulcea a precizat că accidentul naval a fost cauzat de viteza mare cu care se deplasa ambarcaţiunea, pe fondul unei vizibilităţi reduse.

Ambarcaţiunea era condusă de Marian Claudiu Vlase (34 de ani), despre care procurorul de caz a declarat că era băut şi a încercat să fugă de la locul accidentului. A fost găsit şi s-a început urmărirea penală împotriva lui.

Marian Alexandru, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă  Curtea de Apel Constanţa, ne-a declarat că dosarul este, într-adevăr, la ei, în cercetare. Cazul a fost instrumentat iniţial de procurorii tulceni, mai exact de Gheorghe Popovici de la Parchetul Tribunalului. A fost preluat, câteva zile mai târziu, de Parchetul Curţii de Apel Constanţa, unde există o secţie specializată pe evenimente maritime şi fluviale. De acest dosar s-a ocupat personal fosta şefă a Secţiei Maritim – Fluvial, Luminiţa Poenaru, care, înainte de a ieşi la pensie, a promis în repetate rânduri că dosarul este deja aproape de soluţionare.

image

Daniel Genes (31 de ani) ne povesteşte cum a fost viaţa lui în ultimii doi ani, cât mai are de suferit din cauza acelui accident şi  cât de încrezător este că cel responasbil de accident va răspunde vreodată în faţa legii.

„E şi vina mea. Ştiam că e băut, dar mai urcasem cu el beat în barcă!“

Ca şi Claudiu, Daniel Genes a fost pescar profesionist. Îl cunoştea de cinci ani pe Claudiu, şi nu era prima dată când urca în şalupa lui. A plecat în barul din  Letea, unde s-au întâlnit cu tinerii dornici de distracţie. Pe la ora 21.00 s-au decis să plece cu toţii în discotecă, la Sulina. „Eu băusem o bere şi cafea. «Roşcu», aşa cum îi spunem lui Claudiu, băuse mai mult cred că şi votcă. Ştiu că e şi vina mea, dar am mai urcat cu el beat în şalupă, trebuia să îmi dau seama o dată că o să se întâmple ceva“, îşi aminteşte Daniel.
Despre impact nu mai ştie nimic, decât ce i-a povestit mama lui: că ţipa în continuu până la Ambulanţă, că barca era plină de sânge, că doi copii erau morţi.
A fost în comă timp de şase zile la Reanimare, la Constanţa, iar după aceea a stat în spital şase luni. Din cauza impactului o bucată din craniu i s-a spart, iar fragmente osoase i-au intrat în creier. Acum are o placă metalică în cap, are crize de epilepsie, probleme cu vederea. Şi un certificat de handicap de gradul al treilea.
„Înainte să plec făcusem un curs de marinar la Galaţi, aveam de gând să plec în cursă. Acum nu mai pot să muncesc şi după doi ani  de analize şi drumuri la Comisie mi-au dat certificate de handicap. Gradul trei. Acum trei luni am primit decizia, dar încă mai aştept banii“.

33 de lei pe lună!

Nu are foarte mulţi bani pentru medicamente, aşa că nu le ia pe toate. Locuieşte în Sulina, împreună cu mama lui, pensionară. Tatăl lui a decedat, iar acum încearc să se întreţină cu banii pe care îi ia mama lui. „Toate cheltuielile cu spitalul a fost achitatede un văr de-al meu, care m-a ajutat mult. Iar acum aştept să iau banii ăştia, 33 de lei pe lună“, mai povesteşte Daniel.
Băiatul mai spune că a făcut zeci de plângeri la toate instituţiile: la poliţie, parchet, chiar şi la Curtea Supremă a trimis hârtii. Nimic. „În martie 2010 am fost la Parchet la Constanţa pentru declaraţii. Acolo procurorul mi-a zis: «Ne vedem luna viitoare în instanţă!». A trecut mai mult de un an de atunci… Nu cred că o să păţească ceva. Nu a stat o zi după gratii, deşi se spunea atunci că avea alcoolemie 1,25“, mai spune Daniel.
Băiatul mai povesteşte că Vlase i-a mai transmis prin terţi că îi dă bani, că îi dă peşte, că îl ajută cu problemele financiare. „Cred că scopul era să îmi retrag plângerea. Dar nu fac asta!“, spune Daniel.

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite