Tulcea: Doar primăvara salvează caloriferele de la îngheţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Furnizorii de energie termică spun că doar încălzirea vremii salvează asociaţiile de proprietari cu datorii, deoarece restanţele acumulate duc spre blocarea furnizării.

Autorităţile municipale sunt nemulţumite de faptul că tulcenii nu prea se înghesuie să-şi achite datoriile la furnizorul de energie termică Energoterm, nici după ce au fost alocate sumele pentru subvenţionarea căldurii furnizate populaţiei.
„Mi-e teamă să nu fim puşi în situaţia total neplăcută de a sista furnizarea energiei termice. Faptul că autorităţile naţionale ne-au ajutat cu acordarea unei subvenţii destul de serioase nu a fost o motivaţie pentru asociaţiile de proprietari să-şi achite debitele. A fost exact efectul invers de cum ne aşteptam noi. Nu numai că n-au crescut încasările dar au scăzut drastic faţă de perioada similară a anului trecut“, a declarat primarul Constantin Hogea.
Primarul mai spune că are emoţii legate de prelungirea perioadei de timp rece care ar putea genera dificultăţi în furnizarea căldurii.

Datorii de 3,5 milioane de lei la gaze

Conducerea Energoterm spune că la ora actuală, societatea are de recuperat suma de 7,2 milioane de lei de la populaţie, aferentă facturii din luna ianuarie. „S-ar putea să avem probleme cu gazul pentru că avem o datorie de 3,5 milioane de lei la furnizorul nostru. Dacă vremea rea se prelungeşte după mijlocul lunii martie, este posibil să avem probleme cu furnizarea agentului termic“, spune directorul Nicuşor Bâscă.
În ciuda numeroaselor apeluri făcute de reprezentanţii municipalităţii în sensul achitării debitelor restante, la nivelul asociaţiilor de proprietari lucrurile se mişcă destul de încet. Asta pe de o parte pentru că proprietarii acuză criza financiară iar pe de alta pentru că majoritatea asociaţiilor au debite neachitate din anii anteriori. Mulţi dintre preşedinţii de asociaţii spun că au de recuperat debite lăsate în coadă de peşte de conducerea anterioară a asociaţiilor.

Debite lăsate moştenire

Una dintre marile datornice la furnizorul de căldură, Asociaţia Terra are de achitat pentru luna ianuarie  peste  925.000 de lei, din care factura curentă reprezintă doar puţin peste 78.000 de lei. „Am preluat această asociaţie în decembrie 2008 cu o datorie la Energoterm de peste 722.000 de lei. De când am preluat, am plătit factura lunar chiar şi peste valoarea acesteia, doar că aceşti bani se duc în debitul restant cel mai vechi, practic într-o gaură neagră“, spune preşedintele Asociaţiei Terra, Silvia Georgescu.
Situaţia de aici nu este una singulară. La Asociaţia 45, au fost într-adevăr probleme cu debitele lăsate de fosta conducere, dar au fost recuperate în şase luni pentru că sumele nu erau foarte mari. „La sfârşitul anului trecut mai aveam de achitat vreo 200.000 de lei. La ora actuală avem vreo 20 de dosare în instanţă pentru recuperarea debitelor de la proprietari, unul având chiar debite de 30.000 de lei“, spune administratorul Răzvan Constantinescu.
Citiţi mai mult în Adevărul de Seară Tulcea!


Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite