Tulcea: Cum poţi să scoţi bani din ce arunci la gunoi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este un drum lung, dar pe care oricine îl poate parcurge. Un kilogram de PET costă 0,6 lei, astfel pentru o pâine, spre exemplu, trebuie să strângi aproape o sută de sticle de plastic. Mai rentabil este aluminiul, care se cumpără cu 1 leu kilogramul, sau electrocasnicele, pentru care primeşti  0,1 lei pe kilogram.

Directorul unui firme de reciclare din Tulcea ne explică de ce trebuie să avem grijă ce facem cu gunoiul pe care îl producem. La capitolul protecţia mediului, încă din 2008 România are obligaţia să genereze anual 4 kilograme de deşeuri electrice, electronice şi electrocasnice. Un bun cetăţean ar trebui să recicleze toate deşeurile pe care le produce, spun reprezentanţii judeţeni ai Ministerului Mediului. „Noi suntem departe de acest target de 4 kilograme pe cap de locuitor, iar dacă nu respectăm această normă România ar putea plăti taxe de infrigement“, explică Ionuţ Tudorache, directorul JT Grup, o firmă de reciclare din Tulcea, cu punct de lucru spre Agighiol.
Totuşi, dacă nu eşti împins să reciclezi de un puternic simţ civic, atunci poţi lua în calcul partea financiară: firmele de reciclare îţi dau bani pentru gunoiul pe care îl aduci.


Cât gunoi îţi dă  pâine?
Un kilogram de PET costă 0,6 lei, unul de aluminiu un leu, unul de carton – 0,2 lei, iar DEEE-urile costă 0,1 leu pe kilogram. Iată cum poţi face rost de bani de o pâine: reciclând un televizor vechi (mare), 90 de PET-uri sau 400 de cutii mari de carton.
„Rămân la părerea că partea financiară nu este esenţială pentru majoritatea celor care reciclează. În cazul DEEE-urilor, în care avem şi campanii în fiecare an, tulcenii vor mai mult să scape de obiectele inutile din casă decât să facă rost de 2 – 3 lei“, explică Ionuţ Tudorache.
Reciclarea prin reutilizare
Datorită nivelului scăzut de trai, România nu poate să genereze cele 4 kilograme de DEEE-uri. Dar asta nu înseamnă că nu poţi face şi tu ceva pentru ca această cotă să fie îndeplinită: „Dacă ai un frigider vechi în casă, din momentul în care nu îţi mai foloseşte el este deşeu, chiar dacă încă mai funcţionează. Dacă vrei să îţi cumperi un frigider nou, dar pe cel vechi îl duci la bunici, la ţară, oriunde, este corect să vii la o firmă de reciclare şi să îl declari ca deşeu. Se numeşte reciclare prin reutilizare şi se contabilizează la stabilirea cotei de 4 kilograme de deşeuri electrocasnice“, mai spune Ionuţ Tudorache.
Citiţi mai multe amănunte în Adevărul de Seară de azi!

image
Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite