Tulcea: Cu ochii după păsări, în Delta Dunării
0Sute de turişti specializaţi în birdwatching ajung anual în paradisul păsărilor, Delta Dunării.Marea majoritate provin din Olanda ,Franţa şi Germania, oameni ce deţin echipamente de zeci de mii de euro şi care odată ajunşi în zonele de cuibărit din deltă, încremenesc ore în şir cu ochii după păsări.
Iubitorii de păsări, şi vorbim de cele vii, nu sub formă de mâncare gătită, sunt printre cei mai respectaţi turişti.Sunt oameni educaţi, care parcurg mii de kilometri pentru a urmări pelicanul creţ sau ultimii vulturi codalbi care au supravieţuit în Delta Dunării.
„Sunt oameni care respectă natura, nu ar lăsa nici o scobitoare pe jos, ba chiar adună şi gunoaiele altora.De obicei mergem în zonele de colonii,spre Sacalin Zătoane, Fortuna,depinde de perioadă.Toată lumea se camuflează, se instalează lunetele, aparatele de fotografiat sau filmat şi apoi nimeni nu mai mişcă cu orele, să nu deranjăm jocul natural al păsărilor“ povesteşte Mihai Baciu, ghid ornitologic oficial. De ani de zile, Baciu are clienţi fideli, care nu ratează nici un sezon. Firma lui, Chettusia Tour promoveaza eco turismul, creata pe baza experientei de un deceniu ca ranger si ghid ornitologic a lui lui Mihai Baciu, in cadrul Administratiei Biosferei Delta Dunarii .„Îmbinăm cunoştinţele acumulate de-a lungul timpului, în stagii efectuate în afara ţării, în parcuri naţionale şi rezervaţii, cu pasiunea pentru linişte, deltă, fotografie şi păsări“.
Excursie de trei zile
Tururile de birdwatching se organizează după timpul clientului, de la o zi, două, până la zece zile.Cele mai lejere sunt cele de week-end, trei zile de relaxare. Aceste tururi includ cazarea în frumosul sat Mila 23, plecarea din Tulcea pe braţ Sulina, canal Iulia, canal Şontea , Mila 23. La apusul soarelui se vizitează lacul Ligheanca, situat lângă sat, o buna oportunitate de a vedea pe viu celebrele apusuri de soare din deltă. Masa de prânz se serveşte pe vaporaş, cina şi cazarea la pensiune în deltă. Ziua a doua începe cu micul dejun servit la pensiune, apoi pregătirea pentru excursie.
„Itinerariul este de vis, cu canalele Lopatna şi Eracle, canal Stipoc, mănăstirea Batag. După vizitarea mănăstirii şi masa de prânz, vizitarea lacurilor Trei Iezere, lac Arecova, cred că cel mai frumos lac din Delta Dunării, retur Mila 23 la pensiune.
Este o zi în care ne desfătăm cu dumbrăvence, pelicani, şoimuleţi de seară, egrete şi starci. Unul dintre cele mai frumoase trasee ale Deltei Dunării“ povesteşte Mihai Baciu.
Ziua a treia începe normal cu micul dejun de la pensiune , după aceasta excursia continuă pe drumul spre casa, care porneşte pe canal Olguţa, canal Şontea, lac Fortuna, lac Băclăneşti, canal Sireasa, lac Nebunu, canal Mila 35-Tulcea.
În general excursia de întoarcere durează minimum şase ore, poate dura până seara, asta este la alegerea turiştilor.
Frumuseţea acestei zile este dată de multitudinea de peisaje frumoase, de multitudinea de păsări de văzut, de la pelicani la dumbrăvence, raţe, stârci, cormorani mari si mici, ciocanitori, etc.Preţul unei excursii se ridică la circa 75-80 de euro pe zi, în funcţie de numărul de persoane, şi include cazare la pensiuni de trei stele, mese tradiţionale, ghidul specializat.
Paradisul păsărilor
Rezervaţia Biosferei Delta Dunării este renumită pentru fauna ornitologică, fiind înregistrate în total 331 specii (în afara celor 520 de specii inventariate în toată Europa de Vest). Zona are o importanţă universală pentru cuibăritul multor populaţii de păsări cum sunt pelicanul comun (Pelecanus onocrotalus), pelicanul creţ (Pelecanus crispus) şi cormoranul mic (Phalacrocorax pygmeus). Se mai întâlnesc aici colonii importante de stârc lopătar (Platalea leucorodia) şi câteva specii cuibăritoare de vultur codalb (Haliaeetus albicilla). Zona Deltei Dunării este un loc de popas major, atât de primavară cât şi de toamnă, pentru câteva milioane de păsări, în special rate, barza albă (Ciconia ciconia) şi numeroase specii de păsări de pradă. În sezonul de iarnă, RBDD găzduieşte grupuri mari de lebede si gâşte, incluzând aproape întreaga populaţie de gâscă cu gât roşu (Branta ruficollis).
Citiţi mai mult în Adevărul de Seară Tulcea!