Tulcea: Colonel executat la pensie de guvernul Boc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rezerviştii militari din Tulcea vor protesta vineri, 28 ianuarie, în Piaţa Civică, faţă de tăierile abuzive de pensii  din acest an. Eugen Stroe, colonel în rezervă, ne povesteşte cum a fost viaţa lui în armată şi cum îl răsplăteşte statul pentru sacrificiile făcute.  El s-a trezit peste noapte cu mai bine de jumătate din pensie tăiată.

Din cei 1600 de pensionari militari (apărare, interne şi SRI) din Tulcea, aproximativ jumătate au pierdut la aceste tăieri de pensii. În jur de 400 de pensionari au avut parte de tăieri radicale din pensii. Reducerile ajung la peste 60% din venitul încasat lunar, ceea ce este extrem de mult pentru mare parte dintre beneficiarii acestor pensii.
De la 3800 la 1700 într-o lună
Colonelul Eugen Stroe ne-a povestit cum în luna decembrie a acestui an a primit o pensie de 3800 de lei, iar în ianuarie a verificat cardul şi a constatat că mai are doar 1.700 de lei în cont. „Poate meritam mai puţin, poate 3.800 de lei este prea mult pentru mine, dar chiar să îmi taie 2.100 de lei peste noapte? Este prea mult“, spune el.

O viaţă dedicată armatei

A lucrat 37 de ani în armată: de la 20 februarie 1968 şi până la 1 februarie 2005. A început ca fiecare, ca militar în termen, a urmat şcoala de „Intendenţă şi Finanţe“ de la Sibiu, iar de la 1 august 1971 a devenit ofiţer al armatei române cu grad de locotenent. A urmat, mai apoi, repartiţia la Garnizoana Mangalia, făcută pe principiul „Să ne cunoaştem ţara!“
Între 1977 şi 1979 a urmat Academia Militară, unde a obţinut în paralel licenţa în ştiinţe economice. „În 1979 am primit repartizare ca locţiitor al comandantului în Garnizoana Tulcea. Din acest an şi până am ieşit în rezervă am avut numai funcţii de conducere“, povesteşte Stroe.
Un an mai târziu a fost mutat la Brăila, iar în 1983 s-a reintors la Tulcea, după înfiinţarea unităţii de aici. „În 1987 am fost exilat la Sulina, în port, iar ca să ajung înapoi la Tulcea a trebuit să plec la Bucureşti, unde am mai stat mai bine de un an de zile“.
În 1990 a devenit comandat al Unităţii Militare 2044 din Tulcea, unde a îndeplinit funcţia de şef timp de zece ani de zile. „În 2000 s-a desfiinţat funcţia mea în Garnizoana Tulcea şi am fost repartizat la Timişoara pe funcţie corespunzătoare gradului. Aici am stat timp de un an de zile în direcţia de audit“.
A fost mutat, apoi, la Constanţa (în 2001), şi a ieşit la pensie în 2005. „Am trecut prin toate treptele ierarhiei, de la locotenent la colonel“, spune Stroe.
Şi-a plimbat familia prin ţară
De la Tulcea la Sibiu, la Mangalia, apoi iar Tulcea, Brăila, Sulina, Bucureşti, Tulcea, Timişoara, Constanţa. Acesta este traseul pe care l-a urmat colonelul Stroe în timpul activităţii militare.
Spune că şi-a sacrificat liniştea familiei pentru a se dedica armatei. Împreună cu familia a plecat din Mangalia la Constanţa, apoi la Tulcea, după care a ajuns la Brăila şi apoi din nou la Tulcea. „Am schimbat de patru ori oraşul şi de cinci ori adresa. La Brăila mi s-au mai născut doi copii, aşa că a trebuit să ne mutăm din nou“.
Familie numeroasă
Are patru copii. Fiica de numai 22 de ani este studentă la Medicină, iar acum are de plătit taxa la facultate, pentru că altfel nu poate intra în sesiune. Soţia lui nu lucrează şi nici nu poate ieşi la pensie până în luna iulie: „Din cauza deselor mutări şi a copiilor cu care a trebuit să stea acasă nu are vechime decât de 21 de ani şi nouă luni. Şi-a depus dosarul de pensie în decembrie şi urmează ca în iulie anul acesta să iasă la pensie“, mai povesteşte Eugen Stroe.

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite