Tulcea: Centrul de plasament Cristian s-a înnoit pe banii americanilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Printr-o investiție de 150.000 de dolari de la Armata Statelor Unite, centrul s-a ales cu ferestre, uşi, radiatoare şi aparate de aer condiţionat noi, lift, pereţi nou văruiţi şi un covor nou. O delegație a Ambasadei SUA în frunte cu consulul general James Gray se află azi la Tulcea pentru tăierea panglicii care marchează finalizarea investiției demarate încă de anul trecut.

Investiția a fost realizată prin Programul de Asistență Umanitară al Comandamentului Forţelor Americane din Europa (EUCOM) şi supravegheată de Biroul de cooperare în domeniul apărării (ODC), făcând parte dintr-o serie de trei obiective de acest gen finalizate pe teritoriul județului. În afară de centrul din municipiu, în această săptămână au mai fost inaugurate două obiective respectiv realizarea unei grădinițe de 280 metri pătrați în localitatea Ceamurlia de Jos destinată pentru 25 de copii (costurile ridicându-se la 250.000 de dolari) dar și modernizarea dispensarului din Maliuc. „La acesta din urmă s-au executat lucrări în valoare de 48.000 de dolari pentru renovarea dispensarului existent care oferă servicii medicale unui număr de 2.500 de persoane într-o zonă în care rata şomajului este mai mare de 50%“, precizează reprezentanții Ambasadei.
La ceremonia de tăiere a panglicii au fost prezenți locotenent colonel Shannon Hancock, ofiţer pentru relaţii bilaterale în cadrul ODC, James Gray, consulul general al Ambasadei SUA, colonelul Bob Stanley de la Comandamentul Forţelor Americane din Europa dar și Victor Tarhon, preşedintele Consiliului Judeţean.

Acțiune demarată în 2009

Inițiativa de meodernizare a centrului de plasament pornește din anul 2009 când Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului împreună cu reprezentanții armatei americane din statul Alabama au avut primele discuții pentru finanțarea modernizării acestui locaș social. În urma acestor discuții s-a convenit efectuarea unor lucrări de termoizolare a întregii clădiri, înlocuirea instalațiilor sanitare de apă și canalizare, înlocuirea ușilor și ferestrelor dar și construirea și montarea unui lift pentru deservirea celor trei etaje.
Lucrările suportate prin programul american de asistență umanitară au fost realizate de firma Fil Construct din Sarichioi, selecția ofertelor și încheierea contractului realizându-se de către ambasada americană.
„Pe lângă aceste lucrări, reprezentanții armatei Statelor Unite prin locotenent colonelul Shannon Hancock au ținut permanent legătura cu noi și ne-au sprijinit în activitatea noastră cu diverse ajutoare. În toată această perioadă, copiii din centru au primit de la americani jucării, dulciuri precum și diferite obiecte igienico sanitare. Nu mai vorbesc de faptul că lucrările finalizate recent la centru de plasament erau absolute necesare, iar efectele s-au resimțit chiar în sezonul rece trecut din punct de vedere al creșterii temperaturii din dormitoare“, spune Dumitra Bădulescu, directorul general al Protecției Copilului de la nivel județean.

Propuneri noi de finanțări din partea americanilor

Lucrurile nu par a se opri aici, oficialii americani solicitând recent direcției tulcene de protecție a copilului transmiterea de noi propuneri de proiecte care ar putea fi finanțate prin același program umanitar. „Noi am trimis ca propunere dotarea Complexului de servicii sociale cu funcțiuni multiple cu un lift exterior necesar pentru deplasarea vârstnicilor cazați aici“, a declarat directorul Bădulescu.
Mai mult decât atât, Ambasada americană a anunțat pe oficialii tulceni că, în perioada 6-15 iunie , în portul Constanța va sosi un transport de donații în cadrul proiectului Handclasp al Marinei americane  ce conține rechizite pentru copii și produse igienico sanitare. Reprezentanții Biroului de cooperare în domeniul apărării din cadrul Ambasadei SUA vor distribui aceste materiale beneficiarilor din cadrul centrului de plasament din municipiu.


Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite