Tulcea: Cărţi de pe vremea lui Tudor Vladimirescu la Biblioteca Judeţeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei care doresc să vadă aceste lucrări trebuie să depună o cerere către conducerea instituţiei. Cea mai veche lucrare pe care o deţine judeţul nostru la bibliotecă dateză din 1821, iar accesul la această carte nu este liber, ca în cazul cărţilor mai proaspete 

În Biblioteca Judeţeană Panait Cerna din Tulcea există zeci de cărţi care datează dinainte de 1900. Printre ele, un dicţionar francez român, o lucrare a lui Pierre Corneille, o lucrare despre geografie a lui Gheorghe Mihăilescu.  Una dintre cele mai interesante cărţi pe care le poţi vedea la Biblioteca din Tulcea este o lucrare foarte cunoscută a lui Bodgan Petriceicu Hasdeu – „Ion Vodă cel Cumplit“, cu scrierea din vremea respectivă - Petriceīcu Hăjdeu, Bogdan. Ionǔ-Vodǎ cellǔ Cumplitǔ: aventurele, domnia, rebellele, mórtea luī; rollulǔ seǔ în istoria universală şi viéta poporului românǔ (1572 – 1574). Cartea a apărut la Bucureşti, la „Imprimeria Ministeruluī de Resbel“, în 1865 şi are 264 de pagini.
Despre cea mai veche carte din Bibliotecă
„Rivarol. Discours sur l’universalité de la langue français“. Paris : Larousse, 1821, 75 p. Aşa apare cartea în arhivele bibliotecii. În traducere, este lucrarea lui Antoine Rivarol, „Discurs despre universalitatea limbii franceze“.  La data de 3 iunie 1784, Academia de Ştiinţe şi Litere de la Berlin a premiat această carte, în care Rivarol insistă pe calitatea principală a limbii franceze: claritatea. Autorul susţine că „limba franceză este făcută întocmai pentru conversaţie, care asigură legăturile între oameni şi constituie farmecul fiecărei vârste , mai zice că dintre toate limbile, „franceza este singura care e de o cinste comparabilă cu aceea a genuiului său. Franceza este o limba socială, sigură pe sine, logică. Mai mult, limba franceză este limba omenească, nu doar franceză“, mai spune autorul.
Cum poţi avea acces la colecţia de cărţi vechi
Cine vrea să vadă aceste lucrări va trebui să facă o cerere către directorul Bibliotecii, cerere care i se poate aproba pe loc. Astfel,  tulcenii pot admira o carte veche de aproape 200 de ani, dar numai însoţit de un angajat al instituţiei.
 „Am vrut să le restauram, am depus cerere la Bucureşti, dar ni s-a răspuns că vom fi programaţi peste câţiva ani. De aceea nu le lăsăm la cercetare pentru toată lumea“, Elena Nurciu, şef al Biroului de Dezvoltare a colecţiilor din cadrul Bibliotecii Judeţeane Tulcea.
Lucrările se degradează cu fiecare an care trece. Nu pot fi puse la dispoziţia fiecărui cititor, şi asta pentru că o simplă atingere a paginilor ar putea distruge lucrarea de valoare inestimabilă. Pentru cercetare, însă, ar fi păcat să nu le ofere celor interesaţi, spun reprezentanţii Bibliotecii.
„Avem în vedere ca pe viitor să le scanăm şi să le punem la dispoziăia fiecăruia dintre cei care fie cercetează, fie pur şi simplu doresc să vadă cum arată astfel de cărţi. Până atunci accesul la aceste lucrări este limitat“, mai spune Elena Nurciu.




Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite