Tulcea: Bursa peştelui stârneşte rumoare între pescari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pescarii vor valorifica peştele la Bursă
Pescarii vor valorifica peştele la Bursă

Anunţata apariţie a unei burse de peşte la Tulcea, în toamna anului viitor, provoacă reacţii diverse la nivelul oamenilor Deltei, cei implicaţi direct în activitatea de pescuit.

O parte dintre pescarii din Delta Dunării sunt convinşi că bursa peştelui  va însemna o reglare a preţuluiacestuia în funcţie de cerere şi ofertă. Pentru alţii însă reprezintă o investiţie fără rost care nu va putea fi pusă în practică din cauza condiţiilor specifice ale zonei.
 „Ar fi fost o idee generoasă dacă putea fi pusă în practică. La ora actuală, majoritatea pescarilor din deltă au încheiate contracte cu diverşi comercianţi aşa că nu au niciun interes să vină la bursă la Tulcea. Şi apoi cum vor veni la Tulcea dacă nu au utilajele necesare pentru transportul şi păstrarea peştelui? Mult mai simplă şi mai puţin costisitoare ar fi o bursă electronică“, spune Dan Verbina, patron de cherhana din Crişan. Pe de altă parte, acesta nu este convins că o entitate publică poate gestiona o activitate de acest gen în condiţiile unei economii de piaţă. „Cum pot trei entităţi publice (Consiliul Judeţean, ANPA şi ARBDD) să gestioneze o activitate care ar trebui să fie reglată de piaţa liberă. De asemenea, pentru ca această bursă să funcţioneze ar trebui să presupună investiţii la toate organizaţiile de profil din deltă care să aibă un terminal electronic pentru a putea prezenta marfa într-o bursă electronică“.
Se strică peştele până la bursă
Patronul cherhanalei din Crişan consideră că nu se poate aplica  în Deltă un anumit sistem importat dintr-o ţară ca Spania, acolo unde bursa este situată într-un port maritim. „Acolo navele aduc peştele refrigerat direct la bursă, aici cum faci transportul? Aici peştele este de altă calitate, ce faci cu babuşca şi plătica pe drum, că nu mai este bună nici de făină de peşte“, mai spune Verbina.
De aceeaşi părere este şi Ion Pecan din Murighiol, care nu vede cum sistemul spaniol sau german s-ar putea aplica la condiţiile din deltă. „Acolo vin navele direct cu peştele, aici cum transportă pescarii 30-40 de kile din baltă la Tulcea? Oamenii n-au posibilităţi de transport, astfel încât peştele să se păstreze pe drum. Peştele e perisabil. Apoi asta înseamnă să piardă o zi întreagă de lucru numai pe drumul spre Tulcea“, spune Ion Pecan.
Reglarea preţului peştelui
„Eu cred că prin această bursă se va regla piaţa, va fi un preţ echilibrat stabilit prin cerere şi ofertă. La ora actuală, centrele de primă vânzare existente funcţionează ca nişte burse, dar se stabilesc mai multe preţuri în diverse zone ale deltei. Pentru a fi echilibru la preţ ar fi bun un sistem centralizat electronic, prin care ofertele să se egalizeze la un preţ stabilit de piaţă. Bursa e binevenită pentru toată lumea, pescarii vor vedea atunci cum se stabileşte preţul real“, consideră Nicuşor Alexandru, proprietar de cherhana din Sabangia.
Directorul ANPA, Marian Mănăilă spune că viitoarea bursă va fi un real succes având printre modele bursa din Vigo. „Investiţia se ridică la aproximativ 5 milioane de euro, sumă care include atât spaţiile bursei propriu zise, dar şi debarcaderele pe unde va fi adus peştele din deltă, spaţii frigorifice tot ce este necesar pentru o bursă modernă“, spune şeful ANPA. La ora actuală a fost realizat un studiu de fezabilitate, urmează completarea documentaţiei în vederea accesării finanţării din Fondul European de Pescuit. „După ce obţinem banii, în primăvară când timpul ne va permite, vom demara construcţia, care nu va dura mai mult 4-5 luni. Este vorba de o construcţie specifică cu un etaj, cred că în toamna anului viitor va deveni funcţională“.


Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite