FOTOGALERIE Tulcea: Buldozerele au intrat în bordeiele din Zagen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Demolarea construcţiilor fără autorizaţie a început încă de ieri.Oamenii care nu şi-au părăsit locuinţele s-au apucat să-şi strângă materialele care le mai sunt de folos. Unii sunt resemnaţi, alţii zic că nu-şi părăsesc casele decât dacă sunt evacuaţi cu forţa.

Ieri dimineaţa buldozerele au nivelat deja mai multe foste gospodării din care mai rămăseseră doar câţiva pereţi de chirpici. Localnicii din zona inundabilă a Zagenului au primit un ultim avertisment de la angajaţii municipalităţii în sensul părăsirii locuinţelor construite ilegal. În mai toate gospodăriile a început o activitate susţinută de demolare a magaziilor din lemn sau acoperişurilor din tablă sau eternită.



„Strângem ce mai putem folosi“

 „Au venit patru oameni şi ne-au spus să ne strângem lucrurile şi să ne ducem unde ştim. Acum, ce să facem, strângem şi noi ce mai poate fi folosit şi plecăm. Unde? Nu ştim, unde vom vedea cu ochii“, spune Marian Căpăţână (41 de ani).
„Am cinci copii, din care două fete la şcoală. Dacă vine să ne dărâme, stăm în casă, să vedem dacă trec peste noi. Parcă nu suntem oameni, ne tratează ca pe nişte animale“, spune Luminiţa Căpăţână (40 de ani).



La câteva sute de metri de casa familiei Căpăţână, o bătrână de 79 de ani priveşte cum vecinii o ajută să-şi demoleze gospodăria. „Am venit acum opt ani aici, mi-am încropit aici o casă după ce am cumpărat locul de casă de la foştii proprietari. Acum o să mă mut la nişte vecini care mă ajută şi ei cu materialele. Ar fi trebuit să ne lase măcar câteva zile să apucăm să dăm jos acoperişul, că nu poţi face totul bătând din palme“, spune Elisabeta Raicu. Bătrâna a venit la Tulcea din localitatea Corbu după ce copiii au lăsat-o pe drumuri. „Îmi făcusem aici o grădiniţă, am pus roşii, nişte vie şi acum trebuie să las totul. Noroc cu vecinii care au venit de la muncă să mă ajute să strâng“, mai spune bătrâna.



Peste drum se munceşte din greu. Mai multe familii locuiesc în aceeaşi casă şi acum se chinuie să dărâme magazia din lemn. „Nu ştiu unde o să ne ducem. Poate ne ajută Primăria, am doi copii, unul de şapte şi unul de doi ani. Le-am spus celor de la Primărie că nu ies din casă când vor veni cu buldozerul. Mi-au spus că mă dau cu Poliţia afară pentru că trebuie să demoleze oricum. Poate că dacă scrieţi, o să se afle la Bucureşti, să ne ajute“, se plânge Simona Militaru (22 de ani).



Primăria nu vrea să rişte obţinerea finanţării

Autorităţile municipale sunt ferme spunând că operaţiunea de demolare trebuie să se desfăşoare cât mai rapid. Până la sfârşitul lunii trebuie depusă documentaţia de finanţare pentru realizarea minideltei ce se va construe în zonă. Primăria finalizează documentaţia pentru accesarea finanţării proiectului de aproximativ 17 de milioane de euro, respectiv ultimele documente de la partenerii din cadrul acestui proiect, Administraţia Rezevaţiei Biosferei Delta Dunării şi Administraţia Naţională de Imbunătăţiri Funciare.
„Am emis dispoziţie de demolare pentru toate construcţiile din zona inundabilă, ei se ştiau oricum de mult, sperăm ca în căteva zile să curaţim zona pentru a deveni una civilizată, conform planurilor.În zonă vor mai rămâne cei care de-a lungul timpului au intrat sau erau  în legalitate  “ a precizat primarul Hogea.

image
image
image
image

Citiţi mai multe în Adevărul de Seară Tulcea!

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite