Tulcea: Arhitectul şef se pune rău cu cele sfinte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aici va fi construită capela
Aici va fi construită capela

Pentru o casă mortuară şi o sală de mese pentru pomeniri, parohia Sfântu Gheorghe a declarat război Primăriei Tulcea. Peste 1800 de metri pătraţi de teren sunt revendicaţi în instanţă de parohia Sfântu Gheorghe din Tulcea. Primăria Tulcea a fost acţionată pe cale civilă de către biserică.

Cele sfinte cu cele sfinte
Parohia Sfântu Gheorghe din Tulcea se judecă de mai bine de doi ani cu Primăria Tulcea pentru 1800 de metri pătraţi de teren. Preotul paroh Dumitru Andone susţine că de peste 50 de ani, parohia deţine suprafaţa de teren pe care ar urma să se ridice o casă mortuară şi o sală de mese pentru praznice sau alte ceremonii religiase.
„Din anul 1950 parohia Sfântu Gheorghe din Tulcea are terenul în proprietate. Enoriaşii noştri vor o casă mortuară, o sală de mese pentru pomeniri, dar nu le putem construi pentru că nu ne dă voie Primăria. Dânşii spun că este terenul lor, al domeniului public. Am demonstrat că este terenul nostru, dar se pare că instanţa de judecată nu vrea să ne accepte documentele, schiţele şi martorii noştri. Ne judecăm de atâta timp. Parohia are un proiect de amenajare, dar stăm cu el în sertar. Am plătit bani grei ca să-l facem. Eu nu mai ştiu ce să zic ca să nu greşesc“ spune preotul Dumitru Andone.
Casa mortuară, obligaţie
Legea spune că morţii, cu tot respectul, nu mai trebuie ţinuţi în biserică. Fiecare parohie trebuie să aibă casă mortuară. Morţii nu mai trebuie ţinuţi la un loc cu cele sfinte din biserică, cu coliva, pomenile şi prescurile, spune preotul paroh Dumitru Andone.
„Nu ne lasă să facem rânduielile aşa cum trebuie. Din anul 1950 de când este biserica asta, terenul tot dimprejur era îngrădit. Avem documente. Comuniştii l-au recunoscut ca fiind al nostru. În anul 1976 când am venit aici paroh erau rogojini pe jos.Tot terenul era împrejmuit cu garduri. Până departe, pe lângă piaţă, era tot terenul nostru, al bisericii. Cei în vârstă îşi aduc aminte. Regimul comunist ne-a recunoscut proprietatea asupra terenului, dar regimul democrat se pare că nu vrea“ spune preotul Andone.
Citiţi mai multe în Adevărul de Seară!

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite