Tulcea: Anul ştiucii în Delta Dunării!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cunoscătorii spun că anul acesta şi dacă  bagi o mână în apă prinzi o ştiucă pe lacurile deltei, chiar şi începătorii, unii chiar celebrii reuşind capturi deosebite.

Poate şi datorită inundaţiilor şi nivelului crescut al apei anul acesta peştele din Delta Dunării a avut timp să se înmulţească, spre bucuria „ştiucarilor“ care au luat cu asalt lacurile şi canalele deltei.
„Categoric se poate spune că este anul ştiucii, se prinde la greu, la linguriţă, la twister, muşcă în draci.Am fost cu turişti care s-au şi speriat cănd au văzut dinţii unei ştiuci de cinci-şase kilograme.Bine, cei cu experienţă vor de-alea de la zece kilograme în sus, nici nu se uită la pixuri, cum le zicem noi la cele mici , subţiri“povesteşte Silviu Gheorghe, patronul unei pensiuni din Delta Dunării.


A prins şi Adrian Năstase


Deşi e mai mult vînător fostul premier Adrian Năstase s-a convins personal că este anul ştiucii în Delta Dunării.În urmă cu două săptămâni a prins în zona Crişani circa douăzeci de ştiuci,povesteşte fostul premier pe blogul personal.
„Am prins, cu eforturi şi cu o febră musculară ulterioară, vreo douăzeci de ştiuci – între unu şi cinci kilograme. Cărora, în mod sportiv, le-am dat drumul înapoi în apa“.


Recomandări


Specialiştii în ştiucă ştiu ca pe propriul buzunar locurile bune de ştiucă dar nu de puţine ori te trimit , după cum se spune, „să plăngi la mormănt străin“.
„Ştiuca stă la ape mai adănci, lacuri, japşe, locuri cu vegetaţie.Am prins bine pe Lumina, pe Puiuleţ, depinde de condiţii.Merge bine la oscilantă acum dar cănd e flămândă merge tare la peştişor viu“povesteşte Ovidiu Ghionu, un tulcean ce alocă anual o săptămână pescuitului la ştiucă.
Ştiuca umplută, un deliciu pentru cunoscători
Peştele ar trebui să aibă între trei şi cinci kilograme, se jupoaie cu grijă iar carnea se bagă la tocat pentru a mărunţi oasele.Apoi la tocătură se adaugă un căţel de usturoi,sare şi piper după gust, trei ouă crude,mărar şi pătrunjel tocat.Umplutura se omogenizează şi se bagă în ştiucă, tava se unge cu ulei sau unt, la fel şi ştiuca pentru a nu se crăpa pielea.Pentru un gust deosebit se poate stropi şi cu un pahar două de vin alb.Din când în când se scoate din cuptor şi se unge cu zeama din tavă. Când se  rumeneşte bine deja e gata şi se pot umple alte pahare de vin...


Cupa Ştiucii valorează 1000 de euro!


Un prilej pentru pasionaţii de ştiucă pentru a-şi dovedi calităţile de pescari va fi Cupa Ştiucii, o competiţie ce va avea loc în deltă în perioada 24-26 septembrie,în zona lacului Fortuna.  Competiţia organizată de Asociaţia pescarilor sportivi „Ghiban Fish 2008“  oferă premii serioase, locul I fiind recompensat cu 1000 de euro.Doritorii trebuie să plătească o taxă de participare de 400 de euro, din aceşti bani fiind asigurată cazarea pe hoteluri plutitoare, transportul şi bărcile de pescuit.Arbitrajul va fi asigurat de inspectorii Agenţiei de Pescuit şi Acvacultură Tulcea.


Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite