Tulcea: Ansamblul Doruleţul în spectacol la 20 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sala Polivalentă va fi duminica gazda întâlnirii tuturor membrilor ansamblului la împlinirea a două decenii de existenţăDoruleţul este printre primele ansambluri folclorice de copii înfiinţate la nivel naţional după 1989

Ideea înfiinţării ansamblului Doruleţul s-a înfiripat în anul 1990, atunci când coregraful Ştefan Coman, pe atunci instructor cultural la Casa Tineretului din municipiu a fost rugat de către directorul Mihăiţă Drăghici să înfiinţeze o formaţie de dansuri în cadrul Şcolii 10. Aşa au fost puse bazele unei formaţii de 16 perechi de dansatori care au constituit nucleul ansamblului de copii Doruleţul ce a strâns pe rând atât o componentă instrumentală cât şi una de solişti vocali. Odată cu plecarea maestrului Ştefan Coman la Clubul Elevilor în 1991, ansamblul a început să se dezvolte, un aport important aducându-l şi inspectorul general de la acea vreme Mihai Albotă, directorul Clubului Elevilor, Ion Serghei, învăţător Violeta Ilie şi profesorul Magdalena Bibo.
Premianţi de la prima participare internaţională
Prima apariţie la un concurs a avut loc în anul 1992, la Cluj, la Festivalul Internaţional de Folclor pentru Copii „Păunul de Aur“, atunci când Doruleţul a obţinut premiul II. În acelaşi an a aparticipat şi la festivalul Cununa cântecului, dansului şi portului popular românesc organizat la Tulcea. „Datorită succesului pe care l-am avut la Cluj mi s-a înfiripat în minte organizarea unui festival internaţional de folclor pentru copii. Aveam un ansamblu tulcean care merita cu prisosinţă şi organizarea unui festival“, îşi aminteşte profesorul Coman. În toamna lui 1993, avea să aibă astfel loc prima ediţie a Peştişorului de Aur. În 1993, Doruleţul urca pe primul loc al Festivalului Păunul de Aur de la Cluj. „Ne-am ambiţionat foarte mult pentru că în acea perioadă apăruse ideea unora din ţară că Tulcea nu prea are folclor, aşa că a trebuit să ne întoarcem la izvoare şi împreună cu copii să aducem în prim plan dansurile populare din zona noastră. În Tulcea, la acea perioadă după Revoluţie, dispăruseră toate formaţiile coregrafice de adulţi şi de copii, acesta putând fi un pericol care putea duce la o pierdere a identităţii zonale“, spune Ştefan Coman.
Citiţi mai mult în Adevărul de Seară Tulcea!

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite