Tulcea: Andrei Stoeanof cântă şi compune muzică folk

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Face muzică de aproximativ patru ani. A făcut parte din două trupe alături de care a câştigat premii importante. Compune muzică, scrie versuri şi cântă muzică folk.

Cunoscut deja al publicului iubitor de folk în Tulcea, Andrei este unul dintre tinerii care vor cânta în deschiderea Festivalului de Folk programat pentru data de 20 martie pe scena teatrului Jeann Bart. Viitor psiholog, Andrei este convins că dacă vrea cu adevărat va menţine scena o parte din viaţa lui.
Alături de două trupe
Iniţial a cântat în trupa „Schertzo/Noi“, alături de care a participat la olimpiada naţională de muzică-faza  locală, unde a luat locul I, iar la faza naţională de la Buzău, locul III.
A făcut parte şi din trupa „Poze cu sunet“, alături de care a primit locul al III-lea la interpretare în cadrul Festivalului Toamna Baladelor, şi premiul pentru cea mai bună creaţie la Festivalul  Florian Pittiş Bucureşti.
Solo
„În cei patru ani de activitate, fie alături de trupă, fie singur am concertat în diferite locuri din judeţ, la diferite ocazii, nelipsind de la spectacolele Palatului Copiilor Tulcea în calitate de membru,  dar şi în afara judeţului“, spune Andrei.
A cântat solo la Festivalul Folk Fest,  Festivalul „La Suceava în cetate“, Folkver Siret, Festivalul Tulcea FolkEst, Chira Chiralina, Folklung, Serata folk Tulcea. 
„Emoţiile sunt întotdeauna pe scenă şi cred că sunt întotdeauna şi în alte împrejurări. Tata îmi spunea mereau ca un om fără emoţii nu este un om sănătos, plus că emoţiile transmit publicului ceea ce e de transmis“, mai spune Andrei.
Compune
Are în repertoriu opt melodii, marea majoritate creaţii proprii (muzică şi versuri): „Solitar Uni“, „Iubirea“, „Flori de dimineaţă“, „Strofe Carpatine“, „Statuile“, „Ploi albastre“, „Toamna“, „Alexandra“.
De asemenea, a compus un imn pentru o şcoală locală de asistente medicale, muzică şi versuri proprii: „Ideea a venit la propunerea uneia din absolventele şcolii de astistente, mama unui prieten de-al meu. Mi-au spus ce şi-ar dori ei să vizeze acest cântec, apoi a şi fost creat. Numele său cred că a rămas undeva anonim, ne refeream la el prin apelativul «imnul»“, îşi aminteşte Andrei.
Compune oricând şi găseşte inspiraţie în orice. Ideile nu pot avea oră, nici dată, nici timp. Ea trece dincolo de „metodele“ de compoziţie sau de momente oportune.
„Inspiraţia vine de la orice văd, simt, aud, gust, orice face parte din viaţa mea. Vine de la experienţe care pentru alţii pot părea nesemnificative, dar pentru mine sunt totul“, spune Andrei.
Matemticianul scrie versuri
Îşi scrie singur şi versurile. Este iubitor de pozie, dar şi de beletristică. Cu toate că acum termină matematică informatică la liceul Grigore Moisil, abia din clasa a X-a şi-a dat seama cât de mult iubeşte arta. Viitorul lui va fi legat de oameni şi de gândirea umană, dar scena nu va lipsi: „Intenţionez să urmez facultatea de psihologie. Mă văd pe scenă ca profesie şi cred că voi ajunge unde îmi propun. Când se va întâmpla, nu am de unde să ştiu“, povesteşte Andrei.




Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite