Tulcea: Ana Arcuş, directoarea pasionată de natură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ana Arcuș
Ana Arcuș

Prin eforturile ei Şcoala de Arte şi Meserii din Luncaviţa va deveni din anul şcolar viitor liceu teoretic, la care vor exista clase de „agroturism“. Pasionată de natură, directoarea Ana Arcuș s-a implicat în nenumărate proiecte de mediu, printre care și „Școala lui Andrei“.

În 1980 a ajuns la Tulcea, în comuna Luncaviţa, unde  a lucrat ca inginer agronom. În 1983 a intrat în învăţământ şi lucrează la aceeaşi şcoală de peste 27 de ani. Până n 2008 a fost director adjunct al Şcolii din Luncaviţa, iar din 2008 până acum este director plin.
Iubeşte natura, este de părere că avem o ţară frumoasă dar pe care nu am promovat-o suficient. Comuna în care trăieşte de câtetva decenii este la 7 kilometri de Rezervaţia Biosferei Delta Dunării şi chiar lângă Parcul Naţional Munţii Măcinului. Aceasta este şi motivul pentru care s-a chinuit şi a reuşit să transforme Şcoala de Arte şi Meserii (pe profil agrocultură) în liceu teoretic, unde vor exista clase de agroturism. Localnicii vor învăţa să se promoveze, să se organizeze şi să aducă turişti la noi în judeţ. Printre cei care au insistat să şcolarizeze elevi în acest domeniu este directorul Parcului Naţional Munţii Măcinului, Viorel Roşca.
În şcoala pe care o conduce vor exista două clase de a noua de agroturism şi o clasă de a X-a care era pe profil agricultură şi acum se transformă.
Lobby pentru liceul din sat
Cum îi va convinge pe elevi să se înscrie la acest liceu şi să renunţe la alte opţiuni pe care le-ar fi avut înainte? Va fi greu, spune directorul şcolii, dar asta nu înseamnă că va da înapoi. Este o provocare pentru ea şi pentru primăria din localitate. „Facem lobby, asta este. Mergem din poartă în poartă şi le spunem oamenilor ce posibilităţi au copiii lor şi ce vrem noi să facem cu acest liceu. Autorizaţia pe care ne-am luat-o acum nu este finalul, este doar începutul. Noi acum va trebui să ne facem văzuţi şi auziţi. Am fost chiar şi în alte localităţi să ne promovăm şcoala. Se uită ei mai ciudat la această propunere, dar sperăm că în timp o să îi determinăm să ne înţeleagă“.
Proiecte pentru mediu
Şi pentru că mediul înconjurător este cel care a determinat-o să ia atitudine şi să îşi ajute comuna, Ana Arcuş s-a implicat şi într-o serie de proiecte de mediu. Acum lucrează cu elevii din şcoala luncăviţeană la un atelier de artă comtemoprană, unde copiii pot realiza adevărate opere din materiale reciclabile. Proiectul este inclus în „Şcoala lui Andrei“. „Avem colectare selectivă, dar ne-am gândit să facem un pas înainte. Ce facem cu materialele pe care le adunăm? Putem să le reciclăm. Acum copiii realizează deja colaje impresionate cu ajutorul unor materiale reciclate“, spune Ana Arcuş.
Citiți mai multe amănunte în Adevărul de Seară de azi!



Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite