Tulcea: 20 de păsări din deltă, depistate cu virusul gripei aviare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Tulcea a depistat prezenţa virusului slab patogen al influenţei aviare  la 20 de gâşte, utilizate ca păsări santinelă. Tulpina de virus H5N3 nu este periculoasă pentru om, declară doctorul Marinela Tertiş.

Păsările respective sunt izolate, într-o locaţie numită Cot Candura, aflată într-o zonă greu accesibilă din Delta Dunării, unde se poate ajunge doar cu barca. Pe o rază de 3 km, zona de protecţie stabilită de medicii veterinari, nu există localităţi, ferme sau gospodării ale populaţiei. Conform procedurilor, Autoritatea Naţională a informat Comisia Europeană.

„Virusul depistat este slab  patogen şi nu este periculos. Este specific păsărilor migratoare. Exemplarele  de păsări pe care le folosim şi de la care am recoltat probele nu prezintă semne clinice ale gripei aviare. Noi facem astfel de determinări pentru că există un plan de supraveghere şi monitorizare. Am informat Comisia Europeană. Fac precizarea că nu există nicun pericol pentru oameni. Am avut focare înalt patogene şi le-am ţinut sub control. Virusul H5N3 este normal să fie prezent la păsările care migrează“, a declarat directorul Direcţiei Veterinare Tulcea, Marinela Tertiş.
     

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite