Tulcea: 13 octombrie –Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este serbată în fiecare an în a  doua miercuri din luna octombrie. Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Tulcea au identificat principalele riscuri prezente în judeţul nostru. Şi sunt destule. De la inundaţii, la incendii, ba chiar şi la cutremure, judeţul nostru nu ratează niciun pericol.

Posibilitatea maximă de producere a inundaţiilor este în perioada aprilie-iunie cu accent pe luna aprilie şi în perioada septembrie-octombrie. Cauza inundaţiilor: creşterea debitelor Dunării şi râurilor din interiorul judeţului (Taiţa,Teliţa,Topolog şi Slava) datorate unor ploi abundente şi îndelungate, precum şi suprapunerea unor ploi peste stratul de zăpadă urmată de topirea bruscă a acesteia. Inundaţiile de anul acesta au afectat 25 localităţi, din care au fost evacuate 313 persoane, iar 927 gospodării au fost inundate, 49 case au fost distruse şi 360 avariate, precum şi avariile la infrastructura de drumuri.
În perioadele mai – iunie şi octombrie – noiembrie au loc ploi torenţiale abundente de lungă durată. Până în prezent localităţile cele mai afectate de ploi torenţiale au fost Tulcea, Babadag, Isaccea, Nufăru, Izvoarele, Ciucurova, Horia, Mihai Bravu.

Căderi masive de zăpadă şi polei

Drumurile cele mai des blocate de căderile masive de zăpadă sunt: Nalbant – Ciucurova – Topolog; Tulcea – Nifon – Mahmudia şi Tulcea – Agighiol – Sarichioi – Jurilovca. Numărul mediu anual de zile cu polei este de 0.3 în zona de Nord, 1,6 în zona de Est şi 2 în zona de Sud a judeţului. Numărul mediu anual de zile cu viscol este de 2,8 în zona de Est, 1,7 în zona de S-V, 1,5 în zona de Vest şi 1,3 în zona de Nord a judeţului.
Căderile de grindină se produc de regulă în lunile iunie-iulie în zonele Isaccea, Izvoarele, Babadag, Sarichioi, Topolog şi Casimcea cu diametrul între 30-35 mm.

Incendii de pădure

Au loc primăvaram, toamna şi în perioadele secetoase. Prin efectele sale, incendiul în fondul forestier este un factor de distrugere atât pentru oameni şi activităţile lor, cât şi pentru mediu. Riscurile pentru oameni ar consta în faptul că în urma incendiilor de pădure, cea mai afectată este populaţia şi gospodăriile din vecinătate, care se pot aprinde.
Riscuri pentru mediu: impactul unui incendiu de pădure asupra faunei şi florei este legat de intensitatea sa şi interesul pe care-l prezintă speciile implicate. Un incendiu are consecinţe imediate (modificarea peisajului, dispariţia animalelor sau vegetaţiei, uneori aparţinând speciilor rare), dar şi pe termen lung, dacă luăm în considerare timpul necesar reconstituirii biotopului.

Fenomene distructive de origine geologică

Activitatea seismică în zona Tulcea este direct influenţată de cea din zona  Vrancea. Specificul acestor cutremure este faptul că sunt subcrustale şi se produc la adâncime intermediară, cu focarul la adâncimi de 70 - 170 km. Cele mai frecvente sunt seismele cu focarele la adâncimi de 130 -150 km. Judeţul Tulcea este situat pe harta zonării seismice a României în zona seismică III, şi are un grad de urbanizare de 48%.
„Analizând riscurile prezentate mai sus se poate concluziona că judeţul Tulcea prezintă un risc relativ ridicat de producere a dezastrelor naturale, fapt care ne obligă atât ca cetăţeni cât şi ca reprezentanţi ai unor instituţii cu responsabilităţi în gestionarea situaţiilor de urgenţă, să acordăm o atenţie deosebită prevenirii şi reducerii riscurilor asociate acestor situaţii.
În acest sens considerăm că informaţiile puse la dispoziţie pe site-ul oficial al Inspectoratului www.isudelta.ro, precum şi pe alte pagini web similare vin în sprijinul populaţiei pentru a se informa cu privire la modul de comportare, modalităţile de protecţie şi acţiune la producerea unui dezastru“, spune Angela Tulceanu, purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Uregnţă Tulcea.



Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite