Tulcea: Specialiştii în proiecte europene au dat statul pe privat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Specialiştii nu mai stau... la stat!
Specialiştii nu mai stau... la stat!

Sătui de bani puţini, lipsa perspectivelor profesionale, obtuzitate, dar şi multă frustrare cauzată de lipsa de comunicare, mai mulţi specialişti în proiecte europene au făcut pasul de la stat la privat, sau cum ar spune ei, de la muncă în folosul comunitaţii, la muncă pe bani.

Într-o perioadă în care marea majoritate a bugetarilor se dau cu capul de pereţi după ce şi-au făcut rate chiar şi pentru aspirator, un grup de oameni a înţeles că dacă nu se mai poate nu se mai poate, iar soluţia cea mai simplă este să te muţi în sectorul privat, să munceşti mai mult pentru bani mai mulţi şi ceva mai multă relaxare. După ce ani de zile au tot scris la proiecte pentru fonduri europene în cadrul Direcţiei pentru Dezvoltare Regională şi Relaţii Externe din cadrul Consiliului Judeţean- Octavian Motoc (47 ani),Suzana Mihailov (44 ani),Lucica Costache (43 ani) au demisionat şi şi-au făcut o firmă împreună. Acum muncesc doar pentru ei, la SC Expert Fonduri Structurale SRL.
„Practic se simţea în aer că nu se mai poate, s-au adunat toate, nu mai era loc de progres,nu se muncea cu zâmbetul pe buze, atmosferă tensionată, bani puţini, eu ca şef mai luam ceva, dar colegi cu vechime, studii speciale,făceau proiecte de milioane de euro şi luau 800 de lei pe lună, şi asta înainte de tăierea cu 25%. Deşi se muncea cu fonduri europene şi ar fi trebuit să primim acel spor de 75% nu am primit absolut nimic.Unii se plâng că nu se fac proiecte, dar cum să obţii mari succese cu oameni care nu au bani de pîine, şi chiar în condiţiile axcestea am făcut mai toate proiectele din Tulcea“ povesteşte Octavian Motoc, fost director al Direcţiei ce se ocupa cu scrierea şi implementarea proiectelor cu fonduri europene în cadrul Consiliului Judeţean.

„Era şi un dualism pervers acolo, pe de o parte ne criticau că să facem proiecte pentru drumuri, poduri, nu pentru muzee, acvariu, etc, iar apoi la inaugurări unii se lăudau cu măreţe realizări“ mai spune Motoc.
„Şefilor politici nu le plac cei cu iniţiative“
Practic cei patru evadaţi din sistemul bugetar spun că acum se simt mult mai bine şi că au realizat că ar fi trebuit să facă acest pas mai de mult,după ce s-au îngropat în dosare ani de zile şi nimeni nu le-a spus măcar un simplu mulţumesc.
„Am simţit cu mult înainte nevoia de a mă rupe de un sistem care devenea tot mai apăsător pentru cineva care vrea o carieră. La stat şefii se uită bănuitor la tine dacă ai iniţiative,poate că vrei să îl lucrezi, se întreabă de ce nu doarme ăla la locul lui acolo, vrea să iasă în evidenţă.Am insistat  să plecăm, să ne vedem de treabă.La stat nu se merge spre nimic bun“ povesteşte Dănuţ Chiriac, fost reprezentant al Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene la Bruxelles. În calitate de inspector asistent la Consiliul Judeţean Tulcea , după şapte ani de muncă, avea un salariu net de 900 de lei, înainte de tăierea lui Boc.
Acum fiecare câştigă de câteva ori mai mult, în funcţie şi de proiectele în care sunt implicaţi.Deşi nu mai au condică au căzut de acor să aibă un program fix, că tot se trezeau de dimineaţa după atîţia ani de program bugetar.
„În principal dăm consultanţă în managementul proiectelor pe fonduri europene.Mergem în general pe sectorul privat, fonduri pentru pensiuni, turism microintreprinderi, avem destul solicitări.Din păcate am simţit că ni se pun şi multe piedici, suntem cei care au plecat de la Consiliul Judeţean, iar majoritatea instituţiilor cu care lucrăm sunt controlate politic.“ mai povesteşte Motoc.
Nimic din urmă
Relaxaţi acum în domeniul privat foştii bugetari îşi permit să facă o scurtă analiză vizavis de ce au lăsat în urmă.
„Acum încă se implementează proiectele scrise de noi pe cănd eram la Consiliu, altele noi nu au apărut şi cred că nimeni nu-şi va mai bate capul să atragă fonduri, să scrie proiecte, pentru şase şapte sute de lei pe lună. Statul care nu a ştiut să-şi ţină specialiştii va plăti mai mult, pentru că va trebui să apeleze la firme private“ concluzionează Octavian Motoc.




Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite