Tulcea: Poveştile fotografiilor din Deltă ce vor fi expuse în castelul din Austria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele mai reuşite imagini din rezervaţie vor apărea într-o expoziţie ce va avea loc la începutul lunii mai într-un vechi castel, acum centru de vizită al parcului Donau din localitatea Orth. Opt fotografi tulceni vor avea ocazia să-şi arate talentul în Austria.

Fiecare imagine din Deltă are o istorie, întotodeauna cu o semnificaţie specială pentru fotografi. Despre „Răsărit de soare“, Mihai Baciu spune că este numai una dintre fotografiile excepţionale surprinse într-o dimineaţă de august.


Răsărit de soare

„Răsăritul în Deltă, ca şi apusul sunt absolut inedite. În plan personal are o semnificaţie aparte. Era o dimineaţă de august, m-au trezit nişte pescari şi am văzut culorile care se îmbinau perfect pentru o imagine senzaţională“, povesteşte Mihai.


Puiul

 „Puiul“ de corcodel mare surprins de Iliuţă Goean este doar unul dintre cei doi fraţi care s-au pierdut de pasărea mamă. „Era luna mai, acum doi ani. I-am văzut pe cei doi pui de corcodel mare care s-au separat de mama lor şi erau atacaţi de broaşte. Erau mici, cât un deget... Când ne-am apropiat de ei, de la căldura motorului, s-au apropiat. Am reuşit să îi luăm şi să îi punem pe nişte frunze de nufăr să îi scăpăm de broaşte. Am plecat mai departe, le-am făcut poze şi am văzut cum pasărea mamă i-a găsit“, povesteşte Iliuţă. 


Templul
Valeriu Leonov are cinci poze în expoziţie şi susţine că toate sunt darul lui Dumnezeu: „Poţi să stai ani de zile să aştepţi să prinzi aceste imagini, dar nu se va întâmpla nimic. Sunt chestiuni de secunde pe care să le surprinzi. Uitaţi-vă la poza  «Templul», spre exemplu: este făcută în martie 2010 peste Dunăre, la Tudor Vladimirescu. Am trecut de sute de ori pe acolo şi niciodată nu am văzut aşa ceva“, povesteşte Valeriu Leonov.


Dialogul
Povestea „Dialogului“ este, de asemenea, interesantă: pentru a se apropia de pelicani au fost nevoiţi să coboare din barcă şi să meargă prin apă până la brâu pentru a nu îi speria. Despre Moş Vanea, acelaşi fotograf ne povesteşte că îl cheamă, de fapt, Martian Usov, şi este din Periprava. „E socrul unui coleg de-al nostru la care am stat câteva zile în vara anului trecut“.


Moș Vanea

Despre concurs

Concursul a început în februarie. În cadrul proiectului Danubeparks, în perioada 1 mai – 15 noiembrie la Centrul de vizită al Parcului Naţional Donau-Auen din localitatea Orth va avea loc  expoziţie numită „Danube Delta - Images from the youngest land of the old Europe“ (Delta Dunării – Imagini din cel mai tânăr pământ din bătrâna Europă). Centrul de vizită este în incinta castelul Eckartsau, situat în centrul parcului de 27 de hectare din Austria. A fost domiciliul lui Karl I din Austria, care a fost ultimul împărat al Austriei şi ultimul rege al Ungariei. Karl I a locuit aici la finalul primului Război Mondial împreună cu soţia sa, Zita, până pe 24 martie 1919, când a părăsit Austria.
La competiţie s-au înscris opt fotografi: Dan Bandacu, Helmut Ignat, Mihai Baciu, Daniel Petrescu, Petre Şolcă, Valeriu Leonov, Alex Ifrim şi Iliuţă Goean. Din cele 45 de fotografii aduse de tulcenii care s-au înscris în competiţie au fost selectate cele mai bune 23 de imagini.

Ocazie pentru tulcenii iubitori de fotografie

„Fotografilor tulceni li se oferă ocazia să îşi ducă realizările şi peste graniţă, în parcul din Austria. Este o formă de apreciere a talentului lor şi de recunoaştere a eforturilor depuse pentru realizarea acestor fotografii care surprind în detaliu frumuseţea rezervaţiei“, spune Grigore Baboianu, guvernatorul Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD).
Fotografiile vor fi oferite în mod gratuit administraţiei, rămân în patrimoniul administraţiei şi nu pot constitui obiectul unei tranzacţii comerciale ulterioare.
„Iniţial trebuia să selectăm numai 15 fotografii, dar am ajuns la 23 pentru că am modificat puţin dimensinea. Spaţiul care ni se pune la dispoziţie este de 28 de metri pătraţi. La dimensiunile pe care le aveam iniţial un portret de 1,5 metri nu arăta foarte bine, spre exemplu. Aşa că am lăsat la latitudinea fotografilor să vină cu dimensiuni potrivite pentru imaginile surprise de camera de fotografiat“, spune Dan Bandacu, fotograf şi reprezentant al Administraţiei Biosferei Delta Dunării.
Centrul în care vor fi expuse aceste imagini este un fost castel abandonat, acum punct de informare în Parcul Naţional Donau Auen din Orth.
VEZI AICI POZELE!

image
image
image
image
image
Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite