Tulcea:Porcul la control

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Veterinarii recomandă carnea de porc verificată
Veterinarii recomandă carnea de porc verificată

Autorităţile sanitare veterinare au intrat serios în această perioadă în activitatea de control la nivelul pieţelor şi târgurilor tulcene pe linia siguranţei alimentelor în perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă. Specialiştii veterinari îndrumă pe cei care-şi taie porcul în curte să apeleze la laboratoarele veterinare pentru examenul trichineloscopic

Conducerea Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor a precizat că laboratoarele specilizate pentru efectuarea acestui examen stau la dispoziţia celor interesaţi atât la halele de carne din pieţele Nouă şi Veche (având acelaşi program cu unităţile care comercializează în zonă) cât şi la laboratorul sanitar veterinar al Direcţiei, între orele 08.30-15.30.
„De asemenea, în judeţ la fiecare cabinet veterinar avem personal instruit pentru efectuarea examenului trichineloscopic, care stă la dispoziţia celor ce îşi sacrifică porcul în curte“, spune directorul executiv al DSVSA, Marinela Tertiş. Pe de altă parte, Inspecţia Veterinară verifică în această perioadă şi transportul porcilor pe teritoriul judeţului, mai ales că de la începutul acestei luni a intrat în vigoare ordinul ministerial privind mişcarea suinelor vii pe teritoriul ţării. Acesta dă practic liber micilor gospodării de a-şi comercializa porcii în târgurile autorizate din judeţele învecinate având în vedere faptul că la nivel judeţean nu există niciun astfel de târg.
Pe baza unui document de mişcare a animalelor vii, porcii pot fi transportaţi din exploataţiile nonprofesionale către alte asemenea exploataţii şi către târgurile de animale vii, autorizate sanitar veterinar în vederea vânzării, în perioada calendaristică 1 noiembrie – 15 mai.  
Amenzi aplicate
Începând de luna trecută au fost efectuate 18 controale în târgurile de la nivelul judeţului, principalele noduri rutiere şi pieţe agroalimentare. În urma acestor controale s-au aplicat 12 sancţiuni contravenţionale (5 amenzi şi 7 avertismente) în valoare totală de 3920 lei.
Reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare au declarat că aceste controale pe linia siguranţei alimentelor de sărbători se efectuează pe tematici săptămânale. Până la această dată au fost efectuate  controale în patiserii şi pieţe agroalimentare aplicându-se două sancţiuni contravenţionale în valoare de 1320 de lei.
„În perioada următoare vor fi controlate măcelăriile şi carmangeriile, unităţi de comercializare şi depozite en gros. În unităţile de sacrificare şi unităţile de producere a preparatelor din carne, supravegherea sanitară este permanentă“, precizează conducerea DSVSA.
În perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă, laboratoarele sanitare veterinare din cele două pieţe mari ale municipiului (Nouă şi Veche) funcţionează timp de 12 ore zilnic, în intervalul orar 07.30-19.30, atât cât funcţionează şi halele de carne din zonă.

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite