Tulcea: Ancheta în cazul autobuzului morţii se apropie de final
0Procurorul şef al Parchetului de pe lângă Judecătoria Tulcea, Ionel Scutelnicu, a declarat că rechizitoriul în cazul accidentului de pe dig este aproape gata. După ce va fi finalizată şi expertiza drumului, dosarul privind cea mai mare tragedie rutieră din judeţul Tulcea ar putea lua calea instanţei.
Pe data de 3 septembrie 2010, la ora 6.30, un autobuz plin de femei care mergeau la fabrica de textile Gel&Co s-a răsturnat pe digul din cartierul de Est al municipiului. Patru femei au murit şi alte peste 70 de persoane au ajuns la spital în urma tragediei de pe dig. Femeile au fost înmormântate, familiile le-au jelit, au făcut pomeni, iar după aproape cinci luni de la accident, autorităţile nu ştiu, încă, cine este vinovatul. Singurul care răspunde penal şi trage pentru tot este şoferul de 62 de ani, Neculai Razem, care deja se pregătea, atunci, pentru o viaţă liniştită la pensie.
Scurt bilanţ al tragediei de pe dig: 28 de plângeri penale prealabile şi 78 de părţi vătămate. Procurorul de caz, Ionel Scutelnicu, a stat de vorbă cu toate părţile vătămate, a demarat procedurile pentru ca la dosar să fie anexate toate expertizele necesare (a maşinii, a drumului), iar acum este aproape de a da un răspuns final la întrebarea care de aproape cinci luni aşteaptă un răspuns: Cine este vinovat?
„După ce vom avea rezultatul expertizei tehnico – ştiinţifice a drumului îl transmitem părţilor şi dacă nimeni nu are obiecţii, putem finaliza rechizitoriul. În rest, aproape întreg dosarul este finalizat“, spune Scutelnicu.
Acesta a făcut precizarea că expertiza tehnică ar fi trebuit să fie gata mai devreme, dar ca urmare a vremii nefavorabile au fost nevoiţi să amâne vizitele în teren, pe digul pe care s-a petrecut catastrofa.
Nu au cerut bani, ci doar dreptate!
Iuliana Olteanu, prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Tulcea, spune că întârzierile din acest dosar au fost de natură obiectivă: „Nimeni nu tergiversează cazul Gel&Co, nimeni nu amână rechizitoriul. Au fost, totuşi, 78 de victime. Procurorul de caz a stat de vorbă cu fiecare. Nu mai vorbim de expertizele necessitate în dosar“.
Iuliana Olteanu spune că în acest caz există 28 de plângeri penale prealabile ale celor care au fost în autobuzul morţii, respectiv ale rudelor femeilor care au murit.
„Până la momentul de faţă, aproape toate părţile civile constituite în dosar şi-au angajat deja apărător, dar nimeni nu a avansat încă o sumă pe care o pretinde. Este şi normal ca oamenii să nu îşi fi făcut atât de repede calculele. Este vorba atât de daune materiale, cheltuielile cu spitalizarea, sau cu înmormântarea, cât şi de daune morale, ceea ce e greu de cuantificat“, mai spune Iuliana Olteanu.
Citiţi mai mult în Adevărul de Seară Tulcea!