Timp liber: Turul bisericilor din Tulcea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Catedrala din Tulcea
Catedrala din Tulcea

Prezentăm astăzi ultimul traseu din cele şapte propuse de asociaţia Etnopolis din municipiul Tulcea. Cei care au iniţiat această campanie prin care să prezinte din punct de vedere turistic municipiul spun că acest ultim traseu este unul „interetnic, religios, intercultural“.

Ai ocazia să vizitezi, aşadar, geamia turcească, templul evreiesc, biserica grecească, rusească, armenească, bulgărească, biserica penticostală, bisericile de rit vechi.
De la turci la ruşi lipoveni
Traversând oraşul în căutarea celor mai frumoase biserici descoperi una dintre trăsăturile porverbiale ale municipiului Tulcea: multitudinea etniilor care au trăit şi trăiesc în acest mic oraş. De la o unită comunitate de turci, la ucraineni, bulgari şi până la lipoveni, toate etniile convieţuiesc de secole în municipiul Tulcea.
Multe dintre obiectivele prezentate pe acest traseu nu mai sunt de mulţi ani embleme religioase ale unei culturi, dar îşi păstrează, în popor, vechile denumiri.
Să luăm exemplul uneia dintre cele mai cunoscute biserici din municipiu: biserica grecească. Denumirea ei este, de fapt, parohia Bunavestire. Lăcaşul de cult, iniţial din lemn, a fost ridicat în 1835 de către comunitatea elenă şi a fost reşedinţă episcopală cu rang de mitropolie gracă. Până astăzi biserica îşi păstrează în popor vechea denumire.
Pe traseu
Porneşti în acest al şaptelea traseu din Piaţa Civică spre est, pe strada 14 noiembrie, acolo unde te opreşti, pentru început, la Geamia Azize, centrul religios al turcilor din Tulcea.
Te întorci, mai apoi, pe strada Păcii, iar vis-a-vis de Piaţa Civică urci pe Concordiei, acolo unde vei vedea biserica armenească, aşa cum o ştiu tulcenii (după denumirea ei, parohia Sf. Grigorie Luminătorul).
Iniţial biserica aparţinea cultului armeano-gregorian. A fost clădită pe terenul de pe strada Concordiei, numărul 2 din Tulcea, fiind zona, la vremea respectivă, a asa-zisului „cartier armenesc“. Pentru ridicarea acestei biserici au contribuit cu donaţii şi ajutoare atât enoriaşii din Tulcea cât şi negustorii armeni care treceau cu mărfuri prin oraş.
Cobori iar pe strada Păcii, înintezi spre zona de sud a municipiului şi ajungi la biserica bulgărească. Este vorba despre biserica Sf. Gheorghe, cunoscută tulcenilor şi ca «biserica cu ceas». A fost ridicată la mijlocul anilor 1800, de către primul val de colonişti bulgari veniţi din sudul Basarabiei.
Înaintezi, apoi, pe Păcii, ieşi în strada Gavrilov Corneliu, unde vei putea vedea biserica rusească.
Te întorci, apoi, pe strada Babadag, iar aici poţi vizita catedrala ortodoxă Sf. Nicolae, iar mai sus ai ocazia să vizitezi Templul Evreiesc. Cobori puţin şi ajungi la Biserica catolică, după care te opreşti şi la Biserica grecească.
De la biserica grecească, tot înainte, vei vedea Centrul Cultural Multietnic de pe strada Victoriei, apoi biserica penticostală. Înaintezi pe Victoriei şi, imediat după şcoala 6, faci dreapta şi ajungi la biserica ortodoxă de rit vechi „Sf. Ioan Teologul“.
Finalul traseul te aduce pe faleza municipiului, după care poţi trece Dunărea cu şalupa Civitas pentru a vizita şi suburbia Tudor Vladimirescu.

Tulcea

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite