TULCEA: Elicopterele cu terorişti au trimis revoluţionarii la culcare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La un moment dat în piaţă au fost 20.000 de tulceni
La un moment dat în piaţă au fost 20.000 de tulceni

Zvonacii anunţau de zor paraşutişti la Bididia, otrăvirea apei şi tancuri ruseşti la Isaccea. Fără sânge, dar cu tulceni morţi departe de casă, fără gloanţe, dar cu orgolii, la Tulcea Revoluţia a fost tot un fel de „A fost sau n-a fost“.Acum momentele cu terorişti par halzii, dar atunci tulcenii tresăreau la orice zgomot ce se auzea pe scara blocului.

Cu cât se convingea lumea că Ceauşescu a fugit şi nu se mai întoarce, cu atât se îngrămădeau spre Piaţa Civică. Aglomeraţia era mare şi în sediul actualului Consliu Judeţean, unde care mai de care dorea să preia puterea.
„A fost descoperit un grup de 18 persoane într-unul din birourile de la etajul I, care dorea să constituie un alt comitet revoluţionar format din alţi „oameni mai competenţi” pentru a conduce destinele judeţului. Spunându-le că lista pentru completarea actualului CFSN este deschisă, au renunţat la ideea formării unui alt comitet revoluţionar şi au acceptat să fie incluşi în actualul consiliul existent“ povesteşte revoluţionarul Viorel Tinică.
Poveşti cu terorişti
Pe lângă informaţiile despre evenimentele care se petreceau în realitate în municipiu şi judeţ, în sediul CFSN ajungeau o serie de alte care aveau menirea să şocheze. Ne rezumăm doar la câteva dintre acestea: „se aud focuri de armă în zona Combinatului de Alumină”, „a fost aruncat în aer depozitul de muniţii de la Victoria”, „un camion a fost atacat de două elicoptere pe şoseaua dintre Baia şi Babadag”, „apa din municipiul Tulcea este otrăvită”, „un remorcher a transportat din Insula Mare a Brăilei un grup de aproximativ 12 terorişti pe teritoriul Dobrogei în zona Măcin. Aceştia s-au împărţit în două grupe, care s-au deplasat una spre releul de televiziune de la Topolog şi una spre Tulcea”; „aeroportul Tulcea este atacat de elicoptere şi s-a semnalat şi prezenţa unor grupuri de terorişti”; „în zona Isaccea, pe malul sovietic, se observă masive concentrări de trupe”; „un grup de terorişti a fost semnalat în apropierea conductei de gaz metan, în zona Isaccea” etc.
„Pentru a certifica şi a dezminţi aceste zvonuri, am luat legătura cu directorul PTTR, care ne-a pus la dispoziţie un circuit special cu ajutorul căruia puteam să luăm legătura cu orice punct din judeţ şi chiar alte judeţe. De asemenea, am dat dispoziţii ca toate persoanele care ne aduc informaţii să fie legitimate şi să dea în scris sursa de la care are informaţia. După aceste măsuri, frecvenţa „informaţiilor” a scăzut simţitor“ mai spune Tinică.
La război înapoi
Spre seară, tot pe 22, s-a lansat zvonul că spre Tulcea vin mai multe elicoptere cu terorişti, ba chiar conduşi de Nicu Ceauşescu, care vrea să se ascundă în Delta Dunării.
„Din mulţimea de 18-20.000 de oameni, după ce s-a auzit de elicoptere şi terorişti, au rămas vreo 300 de tineri, restul s-au retras la televizor. Nu aveam antiaeriană, s-au dus vreo patru cu mitraliere pe acoperiş, s-au pus fişete metalice la ferestre, era jale.Atunci s-a tras şi în complexul de la Roşu cu racheta, un MIG venit de la Constanţa, s-au cam retras revoluţionarii mai moi“ povesteşte Gică Răileanu, partcipant la acele momente.
Părând mai curajoşi, tinerii rămaşi în Piaţa Civică au început să scandeze că vor să meargă la Revoluţie la Bucureşti.
„Am zis să vină autobuze şi să meargă oamenii la Bucureşti.Când au venit autobuzele  în piaţă din cei trei sute s-au suit vreo treizeci, apoi au mai coborăt pe străzi, au mai ţipat puţin că hai la Bucureşti şi nu a mai plecat nimeni.Apoi au început să apară tot felul de panarame, se dădeau bandajaţi, răniţi, că au luptat la Bucureşti, dar ei veneau de acasă de la televizor. După aia cam toţi au plecat acasă“  mai povesteşte Răileanu.
Între timp la nivelul noii conduceri, după scandalul Barbu Popescu lucrurile s-au aşezat, tulcenii şi-au potolit setea de sânge la televizor şi şi-au văzut de treabă, mai mult sau mai puţin.

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite