Sute de jandarmi păzesc alegerile. Reguli de care trebuie să ţii cont în ziua de votare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Secţiile de votare vor fi păzite
Secţiile de votare vor fi păzite

În perioada 9 - 10 iunie a.c., peste 200 de jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Tulcea vor asigura măsurile de ordine publică pe timpul alegerilor autorităţilor publice locale, la 24 de secţii de votare din municipiu şi opt secţii de votare de pe raza judeţului Tulcea.

Pe toată perioada desfăşurării alegerilor, jandarmii vor fi organizaţi în echipe mobile, patrule pedestre de ordine publică, patrule auto, echipe operative de prevenire şi combatere a faptelor antisociale şi subunităţi de intervenţie.
În scopul prevenirii incidentelor nedorite, Jandarmeria Tulcea reaminteşte că, în afara membrilor biroului electoral al secţiei de votare, candidaţilor, persoanelor acreditate potrivit legii, precum şi reprezentanţilor mass-media români şi străini, nicio altă persoană nu poate staţiona în locurile publice din zona de votare sau în localul de vot mai mult decât timpul necesar pentru votare.
Votarea are loc într-o singură zi. Ea începe la ora 7,00 şi se închide la ora 21,00. Accesul alegătorilor în sala de votare are loc în serii corespunzătoare numărului cabinelor. Prezenţa oricărei persoane în cabinele de vot, în afara celei care votează, este interzisă.
Alegătorul care din motive temeinice, constatate de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, nu poate să voteze singur, are dreptul să cheme în cabina de votare, în scopul de a-l ajuta, un însoţitor ales de el.

Reguli pentru alegeri

Cetăţenii români exercită, în mod egal, drepturile electorale, fără privilegii şi fără discriminări. Dreptul de vot se exercită numai pe baza actului de identitate. Au dreptul de a alege cetăţenii români care au împlinit 18 ani, inclusiv cei care împlinesc această vârstă în ziua alegerilor.
Dreptul de vot se exercită numai în comuna, oraşul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care alegătorul îşi are domiciliul.
Cetăţenii cu drept de vot, care şi-au stabilit reşedinţa într-o altă unitate administrativ-teritorială cu cel puţin 3 luni înaintea datei alegerilor, îşi pot exercita dreptul de vot în unitatea administrativ-teritorială respectivă.
Pe timpul desfăşurării activităţii de votare este interzis : distribuirea de băuturi alcoolice în perimetrul secţiilor de votare, până la o distanţă de 500 metri; continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei electorale, precum şi sfătuirea alegătorilor, în ziua votării, la sediul secţiilor de votare sau în perimetrul acesteia, să voteze sau să nu voteze anumite partide politice, alianţe politice, alianţe electorale ori candidaţi independenţi; promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat pentru funcţia de primar sau de consilier, precum şi primirea acestora de către alegători; exercitarea votului fără a avea acest drept electoral; votarea de mai multe ori în ziua alegerilor.
Jandarmii vor acţiona pentru prevenirea oricăror fapte antisociale comise în locurile publice, prevenirea evenimentelor nedorite, descurajarea infractorilor şi soluţionarea în mod operativ a  sesizărilor. Cetăţenii pot solicita, ori de câte ori este nevoie, sprijinul forţelor de ordine publică, fie prin contact direct, fie prin apelarea serviciului unic de urgenţă 112.
adevarul.ro îţi va prezenta în campania electorală cele mai interesante informaţii din Tulcea despre campanie, alegeri şi candidaţi. Pe adevarul.ro vei putea afla în timp real informaţii despre rezultatele alegerilor locale 2012.  Vom reveni cu amănunte.

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite