Tulcea: Ştefan Răileanu-doctorul jocheu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Licenţiat în medicină veterinară, este un mare iubitor de cai, reuşind performanţe notabile în concursurile de profil. Ştefan a înfiinţat primul club hipic la Tulcea.

Ştefan Răileanu iubeşte caii de mic, de la vârsta de patru ani. Copilărea la ţară, într-o curte de C.A.P., bunica sa fiind bucătăreasă acolo, când a descoperit grajdul cu cai. „Copii fiind, ne alegeam caii cei mai slabi şi mai urâţi, furam porumb de la magazie, îi hrăneam şi le dădeam drumu să fugă pe drumul Cârjelarilor, între Mircea Vodă şi Cârjelari. Şi caii îşi reveneau la viaţă..“, îşi aminteşte Ştefan. Se miră şi acum de atenţia pe care o acordau cailor: la comportamentul lor, la colţi, ce ar trebui să mănânce, aspectul copitelor. „Din mârţoage, făceam cai la care te puteai uita, fără să-şi fie milă“.
Club hipic în premieră la Tulcea
    Aşa a ajuns să întemeieze şi clubul hipic din Tulcea: din dorinţa de a a le oferi copiilor de la oraş posibilitatea de a cunoaşte animalele. Clubul înfiinţat în urmă cu un an există din cauza prietenilor: se fac chete pentru fân, pentru harnaşamente, iar de partea medicală se ocupă chiar Ştefan. „Nu câştig nimic, dimpotrivă, merg în pierdere. În curtea aia, în care luxul lipseşte cu desăvârşire, ceea ce  e mai preţios e sufletul copiilor“.  Satisfacţiile cele mai mari îi sunt date însă de caii de la club cu care participă din acest an la concursuri de etapă naţională din Cupa României, cai de care vorbeşte cu mare mândrie: Matache-de trei ori pe podium, odată primul loc, Mira-dublă premiantă, Ştrengăriţa şi Darius, pregătiţi să intre în curând în focurile concursurilor.  Cel mai mare ajutor l-a primit din partea colonelului Vasile Tudor, fost antrenor de lot olimpic, la Steaua şi la alte cluburi de prestigiu din ţară. Când i-a solicitat ajutorul, a venit doar să vadă cum se cresc cai „acolo unde se termină pământul şi începe apa“. I-a plăcut modul cum se prezintă caii din clubul tulcean, chiar dacă dotările nu erau performante, a început să-şi vândă secretele, a stat o perioadă la Tulcea şi a pus clubul pe picioare.

Centru de terapie ecvestră – o dorinţă

Odată cu câştigarea primelor premii, clubul tulcean a devenit cunoscut la nivel naţional şi a fost invitat la alte etape naţionale, la Bacău şi Piatra Neamţ. Lipsa banilor însă nu va permite participarea tulcenilor. „Am încercat să obţinem ajutor de la Primărie dar am fost uşor dezamăgit. N-am reuşit să fim atât de importanţi încât să reprezentăm acest loc cu ceea ce facem aici. Astăzi nu mai merită copiii aştia să stea în Tulcea. Cred că ar fi mai bine să mergem în altă parte, unde sportul acesta (cu care Dobrogea nu a mai avut rezultate de mulţi ani) se bucură de mai multă atenţie din partea autorităţilor locale”, mărturiseşte Ştefan.Ştefan Răileanu doreşte să obţină un sprijin din partea autorităţilor în sensul punerii la dispoziţie a unui teren pe care să organizeze o şcoală de echitaţie, unde s-ar putea pune bazele unui centru de terapie ecvestră pentru copiii cu probleme neurologice.



Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite