Tulcea: Somn uriaș de 65 de kilograme, capturat în port

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din primele informaţii, peştele este mort de aproximativ o săptămână. Comisarii Gărzii de Mediu au găsit ieri dimineaţă, la ora 10.00, un somn de aproximativ 65 de kilograme şi doi metri lungime plutind pe Dunăre. Peștele a pierdut din greutate din cauză că a crăpat și putrezit.

Estimat inițial la 100 de kilograme, somnul uriaș găsit ieri plutind pe Dunăre a fost cântărit de specialiștii de la Institutul Național de Cercetare Delta Dunării care au stabilit că are 65 de kilograme. Explicația dată de cercetători este legată de faptul că femela uriașă a pierdut din greutate din cauza faptului că a crăpat la propriu, scurgându-se în Dunăre măruntaiele. Pe de altă parte, în momentul prinderii, exemplarul era umflat de apă.
„Exemplarul a decedat deoarece era prea gras şi a depus efort, fiind o femelă în perioada de reproducere. Practic a crăpat şi a luat apă. Avea şi o vârstă destul de înaintată“ spune despre somn directorul INCDD, Romulus Ştiucă.

Comisarii de la Garda de Mediu din cadrul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării au tras peştele la mal şi acum specialiştii de la Institutul Naţional de Cercetări Delta Dunării încearcă să afle ce s-a întâmplat cu el.

„ Este clar că a venit de undeva din amonte şi a plutit la vale“, spune comisarul şef Costel Ifrim. Specialiştii Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare Delta Dunării au examinat somnul uriaş în cursul zile de ieri.Deşi iniţial era mult mai greu până la urmă greutatea „monstrului“ a fost stabilită al 65 de kilograme.

Specialiştii spun că astfel de evenimente se întămplă în general primăvara, fiind perioada de reproducere.
În ultimele săptămâni somnul ieşit din iarnă a început să caute mâncare, fiind capturate destul de multe exemplare în special pe Dunăre.

„S-a dat liber la pescuit somn pe zona de graniţă, pe canalul Chilia, începând cu 15 mai, iar în rest se termină prohibiţia pe data de 3 iunie“ mai spune comisarul şef Ifrim.

Recordul mondial la specia somn prins sportiv este de 147 de kilograme, însă un exemplar poate ajunge şi până la 400 de kilograme.
Exemplar de 22 de kilograme prins din greşeală!

FOTO Bucureştean prins cu un somn de 50 de kilograme în Audi!

Un alt exemplar frumos a fost capturat în urmă cu câteva zile pe braţul Chilia. Somnul ce cântărea 22 de kilograme a fost prins de directorul bibliotecii judeţene Panait Cerna, Ovidiu Ghionu, care recunoaşte că a fost cam ca la Marin Moraru, în clasicul „Operaţiunea Monstrul“.

Citiți amănunte în cotidianul Adevărul de Seară!

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite