Apocalipsa roşie din Ungaria se poate produce şi la Tulcea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Din depozit se vede combinatul Alum
Din depozit se vede combinatul Alum

Deasupra satului Mineri dar şi a complexului de lacuri Somova-Parcheş planează de ani de zile un pericol similar cu cel din Ungaria. Dacă digul ce separă miile de tone de şlam de  zona lacustră ar ceda, o parte importantă a Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării ar fi afectată aproape instantaneu,apoi în scurt timp Dunărea, care se află la doar un kilometru, după care şi delta.

În vremurile bune, când producţia mergea, combinatul de la margine Tulcei producea zilnic 1.400 de tone de noroi roşu, la fel ca şi cel ce a produs catastrofa ecologică din Ungaria. Combinatul ALUM produce alumină calcinată, iar din procesul tehnic rămâne acest deşeu, şlamul roşu, ce este transportat circa patru kilometri şi depozitat la marginea satului Mineri, comuna Somova.

„Moartea roşie" din Ungaria nu ameninţă cele mai mari oraşe româneşti de la Dunăre

Deşi autorităţile şi conducerea combinatului spun că nu există un pericol, localnicii din zonă se plâng de ani de zile mai ales din cauza norilor de praf roşu care le intră în curţi, case şi mai ales în plămâni.

„Ne intră praful în ochi!“

„Apa nu e bună, praful ne intră în ochi, în fântână, când vine câte un nor totul e roşu, vai de copiii noştri. Au tot făcut oamenii reclamaţie dar degeaba, toţi se spală unii pe alţii, păi fostul director de la mediu e angajat acum la ei, fostul şef de la Poliţie e acum angajat la ei după ce a ieşit la pensie, credeţi că degeaba i-au ţinut în braţe ani de zile, ce măsuri să ia “, spune localnica Maria Chirilov. Primarul comunei, Nicolae Coşovei, spune că oamenii au tot făcut reclamaţii dar în ultimul timp au renunţat şi nu mai vin la Primărie: „Mai merg pe la Tulcea la garda de Mediu, se aplică amenzi dar oamenii tot cu praful rămân“.

Citiţi mai multe în Adevărul de Seară Tulcea!

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite