PERICOLE PENTRU ELEVI Şcolile din Deltă încep anul şcolar fără autorizaţie sanitară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Școala din Crișan
Școala din Crișan

Din cele  151 de şcoli de pe raza judeţului Tulcea (din care 81 cu personalitate juridică, celelalte fiind unităţi-structură),  135 deţin  autorizaţie sanitară de funcţionare, spune şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean, profesorul Dumitru Damian.

Patru unităţi şcolare derulează demersuri pentru obţinerea acesteia (Rahmanu, Luncaviţa- corp A, Nalbant, Ostrov), iar 12 unităţi nu sunt  autorizate pentru că nu au apă potabilă ( este cazul şcolilor din deltă: Gorgova, Partizani, Letea, Periprava), nu au grupuri sanitare corespunzătoare (cazul şcolii din Izvoarele), funcţionează în clădiri degradate (Trestenic, Poşta, Iulia, Iazurile) sau în clădiri aflate în reabilitare (Neatîrnarea, Sarighiol de Deal, Luncaviţa- corp B).
„Din punct de vedere al corpurilor de clădire, aferente celor 151 unităţi situaţia se prezintă astfel: 256 deţin autorizaţie sanitară (85%), 36 nu au obţinut din motivele expuse (12%), iar 9 derulează demersuri pentru obţinere (3%)“, a precizat Dumitru Damian.

Şcolile, pericol pentru elevi

 În urma controalelor efectuate în deltă, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Tulcea au constatat o serie de nereguli. Spre exemplu, la Şcoala CA Rosetti fosa septică era nevidanjată, la Şcoala Letea tencuiala exterioară era depreciată, nu existau burlane pentru preluarea apei pluviale, favorizând astfel infiltraţiile în pereţii clădirii şcolii.
La Şcoala Periprava au fost găsite clădiri anexe (amplasate în curtea şcolii) ce ar trebui demolate deoarece sunt un real pericol. În plus, accesul elevilor în aceste zone ar trebui limitat (magazii cu pereţii din  lutărie fisuraţi, vechile grupuri sanitare nefuncţionale, dar cu acces facil la fosa septică, lipsa gardului de împrejmuire a unităţii, fântână neacoperită, etc.).
La Şcoala Sfântu Gheorghe  insepctorii DSP au sesizat un miros persistent de umezeală şi mucegai  în incinta clădirii datorită lambriului, care nu permite peretelui să se usuce.

Investiţii în tot judeţul

Referitor la lucrările de investiţii, reabilitări şi reparaţii, inspectorul general spune că s-au finalizat lucrările de reabilitare cuprinse în programul de reabilitare  a infrastructurii şcolare la Şcoala Ostrov, corp A, Şcoala Dăeni, corp A, Şcoala Nalbant, Şcoala Crişan. Trei obiective se află în faza de execuţie, cu termen de contract 20 decembrie 2012 (Şcoala Neatîrnarea, Şcoala la Sarighiol de Deal, corp A, Şcoala Luncaviţa, corp B).
În cadrul Proiectului Reforma Educaţiei Timpurii în România sunt cuprinse 12 grădiniţe în cadrul a două capitole. Se vor construi clădiri noi pentru grădiniţele de la Turda, Frecăţei, Nalbant, Valea Nucarilor, Murighiol, Mihail Kogălniceanu, Văcăreni, Jijila, aflate în stadiul de proiectare. Sunt prevăzute reparaţii sau consolidări pentru grădiniţele Casimcea, Peceneaga, Malcoci, Nr. 3 Babadag (aflate în stadiul de licitaţie proiectare).


Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite