Şcolile din Delta Dunării rămân fără niciun leu!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legea privind finanţarea educaţiei după preţul „per elev“ nu poate funcţiona în Delta Dunării. Cu toate că s-au făcut repetate demersuri să fie modificat costul pe elev în Delta Dunării, nimic concret nu s-a întâmplat până acum. Profesorii din deltă sunt din nou în pericol de a rămâne fără bani.

„Pentru acest an am primit întreaga sumă, dar s-a epuizat din primul trimestru. Acum am reuşit să luăm din fondurile şcolilor care au mai mulţi elevi şi care rămân cu bani după toate cheltuielile şi să îi redirecţionăm către şcolile din Delta Dunării. Dar şi aceasta este o soluţie temporară, pentru câteva luni. Pe baza fundamentărilor noastre, mai este nevoie de aproape 2 milioane de lei“, spune Marieta Creţu, director al Direcţiei de Finanţe Publice.
Liderul sindical din învăţământ, Mihai Roma, susţine că legea privind această finanţare trebuie schimbată cât mai rapid: „Am avut problemele acestea şi anul trecut, acum le avem din noi. Oamenii aceştia din deltă trebuie să îşi primească salariile, nu se mai poate aşa“.
Profesorii din localităţile Deltei (de cele mai multe ori necalificaţi) primesc un spor de până la 80% din salariu pentru condiţiile în care lucrează. Astfel, salariile sunt mai mari, cu toate că numărul elevilor este extrem de mic. „Nici copiii aceştia nu au nicio vină că s-au născut în Deltă. Spre exemplu, la şcoala din Crişan există 58 de copii. De la Caraorman sunt 18 copii, din care 7 preşcolari, 6 elevi în şcoala primară şi 5 la gimnaziu. Şcoala are un necesar de funcţionare de 522.000 de lei şi a primit numai 302.000 lei“, spune contabila şefă a Inspectoratului Şcolar, Gabriela Vasile.

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite