„Școala altfel“ la Tulcea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La Penitenciar
La Penitenciar

Elevi din tot județul au fost antrenați în aceste zile într-o serie de acțiuni reunite sub genericul  „Școala Altfel“. Elevii din Tulcea au participat la cursuri de prim ajutor, au discutat cu deținuții sau au dezbătut problematica presei, față cu adolescenții.

Cercul de radio-tv
Sub genericul „Presa pentru adolescenți“, în cadrul activității „Școala  altfel“, cercul de Redacție Radio TV al Palatului Copiilor Tulcea  a organizat mai multe dezbateri cu elevi din unități școlare din municipiu.




Discuțiile, la care au participat adolescenți de 14 – 18  ani de la Liceul Pedagogic, de la Grigore Moisil, Henri Coandă, dar și de la școlile 5 și 12, au urmărit să răspundă la întrebări precum: „Adolescenții au o presă care li se adresează?“, „Dacă, găsesc ceea ce îi interesează“, etc.
„S-a ajuns la concluzia că trebuie să existe un echilibru între informare și educație în toate revistele ce se adresează adolescenților, iar profesorii să  lase mai multă libertate elevilor din redacțiile revistelor școlare“, spune Viorica Petre.             
Dezbaterile au fost conduse de lector universitar dr. Raluca Petre Brândușa de la Departamentul de Jurnalism și Comunicare al Universității Ovidius din Constanța.
La Penitenciar
Fenomenul de devianţă şi delincvenţă juvenilă a căpătat amploare în ultimii ani, cu toate eforturile depuse de instituţiile implicate, de specialişti şi de comunitate. Potrivit proiectelor organizate în această perioadă prin programul „Şcoala Altfel”, sunt evidenţiate semnale referitoare la comportamentul elevilor caracterizat de rebeliune, violenţă, sfidare a autorităţii, nerespectarea regulilor şcolare, absenteismul şcolar şi din mediul familial. Aceste elemente sunt reflectate în anturajele nepotrivite şi în lipsa capacităţii de conştientizare a consecinţelor comportamentelor deviante respectiv de delincvenţă juvenilă ce pot atrage fapte penale.



În ziua de 2 aprilie un grup format din 25 elevi din cadrul Colegiului Economic „Delta Dunării” au vizitat Penitenciarul Tulcea în baza acordului de parteneriat pentru implementarea proiectului educaţional „Respect pentru Lege” şi au interacţionat în dezbateri cu mai multe persoane condamnate cu pedepse privative de libertate.
În baza proiectului comun „Legea şi Libertatea” organizat de Şcoala Nr. 12 şi Penitenciar, în ziua de 3 aprilie, un grup format din 20 de elevi cu vârstele de 14 - 15 ani, au vizitat instituţia penitenciară şi au avut ocazia să discute cu alte persoane private de libertate.
Scopul acestor acţiuni pe de o parte este de a informa elevii asupra aspectelor legislative ce ţin de infracţionalitate şi conştientizarea consecinţelor pe care le implică aceasta, în sensul descurajării încălcării legii; iar pe de altă parte înlăturarea prejudecăţilor elevilor faţă de persoanele care au executat pedepse cu privarea de libertate şi înţelegerea penitenciarului ca instituţie cu rol de partener social în slujba comunităţii. În cadrul celor două întâlniri elevii au avut ocazia să intervieveze persoanele private de libertate în scopul identificării cauzelor care au condus la înfăptuirea infracţiunilor pentru care sunt condamnate. Totodată persoanele condamnate şi-au exprimat gândurile, speranţele şi dificultăţile pe care le vor întâmpina după liberarea din detenţie. Ulterior au fost prezentate aspecte legislative privind infracţionalitatea. Acţiunile au continuat cu prezentarea desenelor şi mesajelor despre libertate realizate în cadrul activităţilor de educaţie şi asistenţă psihosocială. În încheierea activităţilor, elevii au vizitat capela bisericească şi câteva dintre sectoarele de activitate din penitenciar.
În ziua de 5 aprilie, un al treilea grup format din 15 elevi din cadrul Colegiului Dobrogean Spiru Haret vor fi beneficiarii proiectului „Eu şi copilul meu. Intervenţie în familie”. Proiectul va fi coordonat de Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog şi se derulează în parteneriat cu Penitenciarul Tulcea şi Colegiului Dobrogean Spiru Haret. Elevilor li se va facilita accesul în penitenciar şi vor discuta cu 2 persoane private de libertate cu antecedente în consumul de droguri. Scopul discuţiilor vor avea caracter de prevenire a consumului de droguri cu accent pe comportamentul experimental, interiorizarea şi întărirea modelului prosocial în contrast cu modelul deviant.
Școala de prim ajutor



În „Săptămâna altfel“ multe școli și licee din municipiul Tulcea au ales să participe la cursurile de prim ajutor pe care filiala județeana de Cruce Roșie le organizează periodic. Peste 350 de elevi vor absolvi săptămâna aceasta cursurile „Școlii de prim ajutor“ și vor primi certificate și legitimații care le atestă calitatea de persoane instruite saâă salveze vieți.
„Este salutară inițiativa cadrelor didactice de a insera în lista preocupărilor tinerilor și însușirea cunoștințelor de prim ajutor, pentru că de foarte multe ori un singur gest poate face diferența între viață și moarte“, spune Simona Covaliov, director al Crucii Roșii din Tulcea.



Cercul radio tv
La Penitenciar
Crucea Roșie
Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite