Scandal pe tema vânătorii în Delta Dunării: „Pentru unii omul cu puşca este singura ameninţare a Deltei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vânătoarea în deltă ar putea fi reluată (foto arhivă)
Vânătoarea în deltă ar putea fi reluată (foto arhivă)

Ieri, în Camera Deputaţilor a fost adoptată ordonanţa 127/2010, care aduce veşti bune pentru pescarii din Deltă (va fi facilitat pescuitul familial, pentru consum propriu), dar şi pentru vânătorii care preferă această zonă.

Este vorba despre o „vânătoare raţional reglementată“, aşa cum se arată în textul dezbătut ieri în Camera Deputaţilor. Amendamentul a fost propus de către deputatul PDL Vasile Gherasim, care invocă înmulţirea numărului de animale care provoacă pagube localnicilor (aşa cum sunt şacalii).

Guvernatorul ARBDD: „Aşteptăm normele de aplicare“

Guvernatorul ARBDD, Viorica Bîscă, spune că la momentul de faţă nu se poate vorbi despre vânătoare în deltă. „Trebuie să aşteptăm normele de aplicare ale acestei prevederi legale. Expresia «vânătoare raţional reglementată» este extrem de generală şi considerăm că de abia după ce vor fi publicate şi normele de aplicare vom putea şti exact despre ce este vorba“.
AJVPS: „Este o decizie corectă, în conformitate cu directivele europene“
Şeful Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi, Ştefan Stoica, apreciază votul dat ieri în Camera Deputaţilor pe această problemă.
„Este bine că şi Parlamentul şi-a asumat răspunderea pe o prevedere legală amânată încă ăn 2010. Trebuie să înţeleagă toată lumea că se vânează numai pe fondurile de vânătoare care reprezintă 34% din deltă, timp de patru luni şi jumătate pe an, cu nişte cote foarte bine stabilite. Este corect ca reprezentanţii Consiliului Ştiinţific să stabilească ce specii pot fi vânate, ce cote. Spre exemplu, şacalul nu este specie protejată. Nici măcar nu este specifică deltei. A fost adus în urmă cu 15 ani şi produce pagube semnificative. La fel şi în cazul mistreţilor. Toată lumea vede omul cu puşcă - unic pericol pentru speciile din deltă. Dar nimeni nu se întreabă ce pagube produc şacalul şi mistreţul“, a precizat Ştefan Stoica, şeful AJVPS Tulcea.
Vânătoarea în deltă a fost oprită în august 2011, când în noua lege a rezevaţiei a apărut exprimarea (descrisă ca foarte laxă): se interzice vânătoarea în deltă. De atunci şi până la această dată în Delta Dunării nu s-a mai vânat legal.
„Nu am atacat în instanţă această decizie. Noi ne supunem legii, orice părere am avea despre ea. Am atatcat, însă, modul abuziv în care ne-au fost preluate fondurile de vânătoare şi transferate spre Regia Pădurilor. Pot să vă spun că avem o decizie favorabilă nouă dată de Curtea de Apel Bucureşti în data de 28 martie, dar nici până în ziua de azi nu ne-au transmis înapoi fondurile de vânătoare“, a mai adăugat Stoica.
Ponta a declarat public că se opune vânătorii în deltă
Problema este una care trece graniţele partidelor politice, iar asta pentru că mulţi parlamentari (de toate culorile politice) sunt vânători şi îşi doresc să practice acest hobby în Delta Dunării.
„Dispoziţia politică către parlamentarii noştri este de a nu vota. Decizia pe care eu o prezint este o decizie clară şi mă voi opune prin toate mijloacele politice şi juridice pe care le am atât ca preşedinte de partid, cât şi ca prim-ministru reluării vânătorii în Deltă“, a declarat premierul într-o conferinţă de presă.


image
Preşedintele AJVPS Tulcea, Ştefan Stoica
Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite