FOTO Satul tulcean lovit de inundaţii trebuie să plătească 1,5 milioane euro Uniunii Europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Ceatalchioi este datoare cu bugetul pe 20 ani. După ce un drum făcut cu fonduri europene s-a deteriorat, finanţatorul a cerut returnarea fondurilor pe motiv că drumul nu e funcţional. Autorităţile spun că drumul s-a stricat din cauza inundaţiilor şi traficului greu şi că suma cerută este imposibil de recuperat.

Primăria Ceatalchioi, comună grav afectată de inundaţii în urmă cu un an, are o problemă mult mai gravă dacă e să evaluăm în bani. Primăria care are un buget anual de 270.000 de lei, s-a pomenit datoare cu 4,5 milioane de lei (aproape 1 milion de dolari) după ce o comisie a SAPARD a constatat că un drum reparat cu fonduri europene nu mai corespunde standardelor şi a cerut banii înapoi. La suma iniţială s-a adăugat încă jumătate de milion reprezentând penalităţi şi dobândă. Primarul Simion Damianov spune că nu există bunuri care să fie sechestrate şi vândute şi că, deocamdată, mai speră într-un verdict favorabil la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
În anul 2004 Consiliul Local Ceatalchioi a accesat un proiect SAPARD şi a primit un milion de euro pentru realizarea investiţiei „Modernizare drum comunal Ceatalchioi-Plaur-Pardina”.



Drumul de aproximativ zece kilometri a fost reparat prin lucrări de pietruire şi tratament simplu bituminos. După patru ani, o comisie de evaluare a SAPARD  a constatat că drumul este aproape impracticabil datorită denivelărilor mari şi a breşelor din digul pe care este amplasat.
La patru ani după ce acest drum a fost recepţionat, o comisie formată din reprezentanţi ai Agenţiei SAPARD a constatat că drumul nu mai este ca la început, ba chiar este degradat şi nu se poate circula din cauza denivelărilor foarte mari şi a breşelor existente în digul pe care a fost amplasat.
„A fost drum, dar s-a stricat”
Cei din sat, în frunte cu autorităţile, spun că nici un drum nu poate rezista prea mult în zonă. Când nu sunt inundaţii care să distrugă totul în cale circulă intens utilaje agricole, camioane mari cu lemne, iar pentru ei, cei din Ceatalchioi, drumul la care Uniunea Europeană strâmbă din nas pare chiar autostradă faţă de altele din zonă, pline de cratere.
„S-or fi supărat cei de la comisie că, atunci când au venit să inspecteze, fostul primar Cornel Anghel i-a suit într-o remorcă veche să-i ducă pe drum, i-a umplut de praf şi pulbere şi s-au supărat”. Altfel nu-şi explică necazul.
„Drumul nu poţi spune că e prost, e super în comparaţie cu altele. Ce-i drept, problemele au apărut după ce au fost inundaţii în 2006, era apă până la coronament, normal că s-a crăpat. Apoi el a fost proiectat pentru trafic uşor dar după aceea au apărut maşini grele, în campania agricolă, microbuze de transport şi ăsta e singurul drum, e dig, nu există altă soluţie ocolitoare spre Chilia“, mai spune primarul.
„Ăsta e bun drumul, să vedeţi încolo spre Chilia“, spune Marian, un elev ce face naveta zilnic la Şcoala din Ceatalchioi.
Făcut, predat, stricat
Constructorul drumului, firma tulceană Deltacons a mai intervenit după inundaţii pentru reparaţii în virtutea garanţiei de execuţie, dar apoi a venit răndul Consiliului Local să întreţină drumul şi în aceste condiţii de trafic, plus lipsa fondurilor, acesta s-a mai degradat.
Reprezentanţii firmei care au construit drumul susţin că şi-au respectat standardele de calitate şi legislaţia.
„Drumul a fost predat cu acte s-au respectat termenele, nu au fost probleme pe perioada de garanţie, după aceea nu mai este problema noastră“ spun cei de la Deltacons Tulcea.
Au poprire pe conturi
Primarul Damianov spune că deja suma datorată a crescut cu 50% cu tot cu penalităţi şi dobânzi, ajungând per total la 1,5 milioane de euro.
Directorul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Tulcea, Marieta Creţu, ne-a declarat că Primăria Ceatalchioi va fi executată silit conform procedurilor, după ce vor fi epuizate căile de atac din instanţă. „Acum ei au poprire pe conturi, de banii de salarii nu ne putem atinge, doar de veniturile proprii, însă deocamdată nu au avut nici un leu venit“, a declarat Creţu.
Citiţi mai multe amănunte în Adevărul de Seară!

image
Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite