Saloane „mama și bebelușul“ la Spitalul Județean Tulcea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din această lună, patru saloane și o rezervă pentru mămici și nou născuții vor funcționa în sistem rooming-in în cadrul secției de Obstretică și ginecologie. Investiția de 150.000 de lei se dorește un prim pas spre modernizarea activității în această secție, deocamdată fiind 14 paturi pentru mămici și 14 pentru nou născuți.

Cele patru saloane de câte trei paturi și trei pătuțuri precum și rezerva de două paturi și două pătuțuri vor beneficia de asistența atât a personalului medical de la Obstretică - Ginecologie cât și de la Nou născuți. „Avantajul acestui sistem este dat de faptul că nou născutul este mult mai puțin traumatizat, fiind tot timpul lângă mama sa și fiind alăptat , cu condiția ca ambii să fie sănătoși. De asemenea, din punctul de vedere al mamei, este vorba de confortul psihic, având permanent copilul alături, sub propria supraveghere“, spune directorul Spitalului Județean de Urgență, doctor Ion Popescu.
Pe de altă parte, în saloanele respective pacienții beneficiază de un confort normal, având mobilier nou, aer condiționat și televizor.
Investiție demarată la începutul anului
Încă de la începutul acestui an au fost demarate procedurile de înfiinţare şi amenajare a acestor saloane, după primele patru luni ale anului, rooming  in-ul devenind şi la noi o realitate.
 „Am avut tot sprijinul Direcţiei de Sănătate Publică în acest sens. Am scos la iveală şi am analizat toate planurile saloanelor astfel că iniţiativa a prins contur. Este o idee mai veche a mea, în materializarea căreia însă am întâmpinat pe parcurs tot felul de disfuncţionalităţi. Acum am pus în practică acest proiect cu o finanțare de 150.000 de lei, urmând ca în zilele următoare mămicile să fie mutate în noile saloane. Este un pas mic dar este unul important în modernizarea activității la nivelul secției”, a declarat managerul Spitalului Județean, Ion Popescu.
„Avem personal specializat care va sta tot timpul la dispoziția mămicilor și bebelușilor, condițiile sunt foarte bune, am încercat chiar să creăm un mediu benefic, liniștitor, pentru nou născuți, inclusiv din punct de vedere al nuanțelor și luminii din saloane“, spune doctorul Gabriela Guli de la Secția de Obstretică și Ginecologie.
Un astfel de sistem exista de 10 ani doar la un singur spital, cel din Măcin. Din ce în ce mai multe femei din Tulcea alegeau să meargă 100 de kilometri până la Măcin pentru a naşte în aceste condiţii.
Ce înseamnă rooming-in-ul?
Un neonatolog francez, Pierre Budin, a scris în 1907 o lucrare în care evidenţia faptul că mamele separate prematur de bebeluşii lor îşi pierdeau interesul pentru nou-născuţii care nu erau capabili de vindecare şi hrănire. În timpul celui de-al doilea război mondial, din lipsă de personal, în unele spitale nou-născuţii au fost „cazaţi“ împreună cu mamele lor în aceeaşi cameră, cu scopul de a le determina pe acestea să îi îngrijească şi să îi hrănească, în acest mod rata mortalităţii scăzând simţitor.
Abia după anii ’70 studiile de psihologie neonatală au evidenţiat cât de important a fost pentru binele bebeluşului să rămână lângă mama sa. La o evaluare făcută la câteva luni de la implementarea unui sistem de rooming in, s-au constatat beneficii semnificative în relaţia mamei cu copilul.
Concluziile implementării sistemului au fost că nou-născutul nu avea nevoie de personal specializat care să-l îngrijească în locul mamei, rolul specialistului fiind să ajute mai degrabă mama să îşi dezvolte competenţele înnăscute şi instinctive.

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite