Regulament de circulaţie în Delta Dunării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Mediului a lansat în dezbatere publică un proiect de hotărâre de Guvern care stabileşte regulile de circulaţie pe apă în zona Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.

Astfel, viteza maximă admisă a navelor şi ambarcaţiunilor de agrement, care navighează pe canalele şi lacurile interioare din perimetrul Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării“  este de 30 kilometri la oră sau până la limita producerii valurilor. Viteza maximă de circulaţie admisă în afara canalelor şi lacurilor este de 15 kilometri la oră.  Navele trebuie să fie dotate cu radiotelefon de marină. La bordul oricărei nave sau ambarcaţiuni de agrement trebuie să se găsească „Ghidul serviciului radiotelefonic în navigaţie interioară“. Oprirea sau staţionarea navelor este admisă numai în zonele special destinate şi semnalizate corespunzător şi menţionate în permisul de acces. Ambarcaţiunile de agrement vor fi echipate în mod obligatoriu cu veste de salvare pentru toate persoanele aflate la bord. Fac excepţie de la aceste reguli ambarcaţiunile de agrement nemotorizate, propulsate cu rame sau vele.
Hotărârea urmează să vină în completarea Ordinului 111/2007 care stabileşte limite de viteză în Delta Dunării, dar care nu a putut fi pus niciodată în aplicare pentru că în ordin nu se stipulau clar şi sancţiunile pentru încălcarea acestui normativ. Pentru nerespectarea regulilor din această Hotărâre amenzile aplicate vor ajunge până la 5.000 de lei.
„Vor avea atribuţii de control agenţii noştri, de la Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, dar şi reprezentanţii Căpităniei Portului Tulcea. Este normal ca pentru Deltă să existe un asfel de regulament şi este regretabil că cel de până acum nu a avut niciodată rezultate concrete“, spune Grigore Baboianu, guvernatorul ARBDD.
„Proiectul de act normativ va avea un impact social pozitiv întrucât utilizarea navelor sau ambarcaţiunilor de agreement proprietate personală în scop personal sau familial de către
populaţia care are domiciliul în perimetrul Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării” se poate desfăşura fără a fi necesară obţinerea unui permis de acces. Reducerea vitezei maxime admise de circulaţie va contribui la reducerea impactului negative pe care îl are circulaţia navelor şi ambarcaţiunilor de agrement asupra ecosistemelor respective, inclusiv asupra speciilor din zonele adiacente canalelor şi lacurilor interioare din rezervaţie“, se arată în nota de fundamentare a proiectului de HG.


Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite