Regionalizarea instituţională funcţionează deja în judeţele mici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Tulcea mai multe servicii deconcentrate nu pot cumpără nici un creion fără acordul celor de la Constanţa sau de la Galaţi. Prefectul judeţului Tulcea susţine că cei care conduc aceste instituţii din judeţele mai mari au parte de mai multe fonduri şi pot derula mai simplu investiţii locale.

Deşi propunerile privind regionalizarea au creat multe dispute la nivel politic şi administrativ, practic, la nivel instituţional, acestea sunt deja puse în practică de ceva timp. În judeţul Tulcea de exemplu, o parte din serviciile deconcentrate  sunt conduse de la Constanţa sau de la Galaţi.
S-a întâmplat.  Cei din judeţele mai mari au avut mai multă putere de decizie. Astfel explică autorităţile subordonarea unor servicii mai mici regionalelor din judeţele vecine. De cele mai multe ori, subordonarea unui serviciu deconcentrat înseamnă mai puţini bani, mai puţine investiţii.
„Să luăm cazul Administraţiei Porturilor Dunării Maritime, spre exemplu. De câţiva ani ne chinuim să trecem faleza în patrimoniul Consiliului Local şi nu am reuşit. Se întrevede o izbândă în acest sens, dar încă nu e nimic sigur. Noi nu îi întrebăm pe ei ce fac cu banii pe care îi încasează, chiar şi de la judeţul Tulcea. Cert este că în judeţele care conduc aceste regionale vin mai multe fonduri, se realizează mai multe investiţii. Pur şi simplu ei au fost mai puternici, mai influenţi“, spune prefectul de Tulcea, Vasile Gudu.
Acesta mai precizează că ar fi corect ca pentru fiecare instituţie în parte să se stabilească o „capitală administrativă“, iar Tulcea ar putea fi centru pentru Direcţia Sanitar Veterinară, Administraţia Rezervaţiei Delta Dunării (ARBDD) sau Poliţia de Frontieră. „Există instituţii care nu s-au dezvoltat foarte mult la noi. Dar  mi se pare logic ca la Tulcea să se păstreze ARBDD-ul, un centru fluvial al Poliţiei de Frontieră sau Direcţia Sanitar Veterinară, pentru că avem un laborator performant, deschis după problemele pe care le-am avut cu gripa aviară“, mai spune Gudu.
Citiți în Adevărul de Tulcea cum funcționează regionalizarea în APDM!

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite